Súlyos emberhiánnyal küzd Oroszország
Gazdaság

Súlyos emberhiánnyal küzd Oroszország

MTI
|
Portfolio
Oroszországban lassult a gazdaság éves szintű növekedése márciusban februárhoz képest, miközben mérséklődtek a kiskereskedelmi eladások tavaly márciussal összevetve, a munkanélküliség pedig rekordalacsony szintre esett.

A hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciussal összevetve, ami lassulás a februári 7,6 százalék éves szintű bővülés után. Januárban 4,6 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye - áll a gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében. A minisztérium számításai szerint az első negyedévben 5,4 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az orosz gazdaságot a jelentős mértékű háborús költekezés fűti, amely felhúzza a GDP-számokat. Fontos viszont hozzátenni, hogy a növekedés fenntarthatósága kérdéses, a háborús kiadások ugyanis nem teremtenek tartósan hozzáadott-értéket, a megtermelt javak elpusztulnak a frontokon.

A múlt héten a gazdaságfejlesztési minisztérium és a jegybank is javította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A minisztérium 2,3 százalékról 2,8 százalékra, a jegybank pedig 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra változtatta becslését. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április elején ismertetett globális előrejelzésében 3,2 százalékra emelte az orosz GDP idei növekedésével kapcsolatos várakozását az addigi 2,6 százalékról.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalomnövekedés 11,1 százalékra lassult éves összevetésben a februári 12,3 százalékról. Elemzők nagyobb lassulást, csupán 7,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést vártak márciusra. Az idei első három hónapban 10,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az élelmiszerek kiskereskedelme márciusban 7,8 százalékkal nőtt a februári 8,7 százalék bővülés után éves szinten. A nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 14,4 százalékkal nőtt a februári 14,7 százalékot követően. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium frissített előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom 7,7 százalékkal nő az eddig becsült 3,6 százalék helyett. Tavaly 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Oroszországban rekordalacsony, 2,7 százalék volt a munkanélküliség márciusban a februári 2,8 százalék után a statisztikai hivatal adatai szerint. Elemzők növekvő, 2,9 százalékos márciusi munkanélküliségre számítottak. Tavaly márciusban a ráta 3,5 százalék volt. Márciusban a munkanélküliek száma 2 millió 26 ezer volt, 83 ezerrel kevesebb februárhoz viszonyítva.

A munkanélküliség jelentős visszaesése súlyos munkaerőhiányról árulkodik. A háború következtében százezerek estek ki a munkaerőpiacról az aktívak közül, sokan külföldre menekültek, másokat besoroztak a hadseregbe. Utóbbiak foglalkoztatottnak minősülnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szavazas-valasztas-szavazo-valaszto-valasztopolgar