Gazdaság

Egy-két gyár tartja növekedésben a magyar gazdaságot

Portfolio
Nagyok a recesszió kockázatai a magyar gazdaságban, ugyanakkor nem igazán valószínű, hogy jövőre éves szinten visszaessen a gazdaság - ehhez export felvevőpiacainkon is masszív recesszióra lenne szükség - vélik a Portfolio.hu által meg kérdezett szakértők. A magyar gazdaságot néhány nagyberuházás, a Mercedes-gyár termelésének beindulása tarthatja növekedésben. A prognózisok 0,3-1,8% között szóródnak, a jövő évi költségvetésben feltételezett 1,5% akár optimistának is bizonyulhat.
Nagyok a recesszió kockázatai

Bár a jövő évre nézve az alappályán nem számolunk recesszióval, ennek kockázatai nagyok - véli Árokszállási Zoltán, az Erste budapesti elemzője. Recesszióba kerülhet a magyar gazdaság, ha 1) az euróövezet növekedése megáll, vagy enyhe csökkenésbe vált át; 2) ha a kormány további kiigazító intézkedésekre kényszerül jövőre a deficit tartása érdekében, aminek az esélye érdemi; 3) ha a devizahitelek végtörlesztéséből eredő negatív hatások (a hitelezés további, jelentős lassulása) a vártnál erősebb, illetve tartósabb lesz - fejtette ki az elemző. A hitelezés leállásának hatása hosszabb távra (nem csak 2012-re) éreztetheti a hatását. Mindezekkel együtt idén 1,7%-os, jövőre 0,9%-os növekedésre számít hozzátéve, hogy a kecskeméti Daimler gyár termelése nélkül jövőre stagnálás jöhetne a gazdaságban.

Egy-két gyár tartja növekedésben a magyar gazdaságot
Alig van, ami növekedés felé nyomná ezt a gazdaságot

A külső és belső hatások figyelembe vételével a belső fogyasztás várható alakulása markánsan lejjebb került; míg korábban stagnálás körül számíthattunk, mostani előrejelzésünk szerint idén 0,8%-kal, jövőre 2%-kal eshet vissza a fogyasztás - mondja Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője, aki idén 1,2%, jövőre 0,3%-os növekedést vár a magyar gazdaságban. Még nem tudni milyen mértékben használja fel a lakosság megtakarításait végtörlesztésre, de sem ők, és a továbbra is erős frankárfolyam miatt a végtörleszteni nem képes adósok sem fognak többet költeni fogyasztásra. A bankok megpróbálják jó ügyfeleiket megtartani, de az új hitelezés fagyott marad. A cégek számára a minimálbér-emelés hozhat nehézséget, a nem túl magas hozzáadott értékű szektorokban nem képzelhető el béremelés, emiatt inkább reálbér csökkenés várható. Összességében kevés olyan tényezőt lehet látni, ami növekedés felé nyomná ezt a gazdaságot jövőre - zárja az elemző.

Nagyon valószínűtlen a negatív GDP-növekedés

Nagyon valószínűtlen, hogy negatív tartományba essen jövőre a magyar GDP-növekedés, ehhez jelentős recesszióra lenne szükség a felvevő piacainkon, pl. Németországban, ahol viszont továbbra is lassú ütemű növekedést várnak jövőre - mondta a Portfolio.hu-nak Barta György, a CIB elemzője. 2011-ben 1,9%, 2012-ben 1,8%-os növekedést vár, de a jövő évi előrejelzés még nem tartalmazza a múlt héten benyújtott jövő évi költségvetés hatásait. Hozzátette: a jelentős negatív kockázatok miatt 1% alatti növekedés elképzelhető. Jövőre a háztartások fogyasztása nem tud bővülni, a kormányzati kiadások pedig inkább kissé csökkennek. Másik oldalról a beruházások kissé jobban bővülhetnek az uniós lehívások és néhány gyár épülése miatt, az exportban pedig megmutatkozik majd a Mercedes gyár termelése is, emiatt az export dinamikus növekedésére számít.

Két recessziós negyedévvel is meglehet a +0,4%

Két negyedévi recesszió kellene ahhoz, hogy a GDP növekedése jövőre 0,4% körülire mérséklődjön - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője - ez a negatív, pesszimista forgatókönyv. Alapesetben a Mercedes és a készletek lassú felépülése miatt jövőre 1,5%-os növekedésre számít.

Mint ismert, a kormány 1,5%-os GDP-növekedéssel számolt a 2012-es költségvetés tervezésekor: 2011.10.01 11:50 Adóemelések és "csendes járulékreform" 2011.09.30 21:30 Így írja át az életünket jövőre az állam A jegybank szeptemberben kiadott inflációs jelentésében alappálya szerint 1,5%-os növekedéssel számolt, de számolt egy kockázati forgatókönyvet az eurózóna lassulása és a költségvetési hatások figyelembe vételével, így friss előrejelzése szerint a gazdaság 1,5 százalék helyett csak 1 százalékkal növekedhet. 2011.09.22 10:40 Új előrejelzéssel rukkolt elő az MNB: minden romlott az országban A londoni elemzőktől megjelent már 0,5% és 1,1% is A JP Morgan londoni elemzői pedig azzal "sokkoltak" minap, hogy a közép-európai előrejelzéseik felülvizsgálatakor a magyar gazdaságra vonatkozóan 0,5%-ra rontották 2012-es prognózisukat. A Goldman Sachs a korábbi 2,2% helyett 1,1%-os növekedést vár Magyarországon jövőre, de jelentősen rontotta a többi térségbeli országra szóló előrejelzését is (Lengyelország 3,8%-ról 2,8%-ra, Csehország 2,2%-ról 1,5%-ra). 2011.09.30 10:02 Már csak 0,5(!) százalékos növekedést várnak Magyarországon A Reuters szeptemberi felmérésében pedig megjelent már olyan vélemény is, amely jövőre recessziót jósolt a magyar gazdaságban.

Egy-két gyár tartja növekedésben a magyar gazdaságot

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
iphone 12 apple