Gazdaság

Mitől leszünk sikeres nemzet?

Kevés dolog valósult meg a rendszerváltozás gazdasági illúzióiból Magyarországon. 20-25 évvel a rendszerváltozás után már teljesen nyilvánvaló, hogy a felzárkózási folyamatunk elakadt, a régióban pedig egyre hátrébb csúszunk vissza. Nem lettünk sikeres ország, és utólag visszanézve sokkal jobban értjük, milyen okok vezettek ide. Kétrészes írásom első felében vázlatosan áttekintem, miként változott a felfogásunk, értékelésünk az évek során, a második részben pedig arról írok, hogy melyek azok a tényezők, amelyek megváltoztatása nélkül a konvergencia továbbra is ábránd maradhat.

1 2

Az ártatlanság kora.
"Magyarország sikerre van ítélve" - unalmassá koptatott frázis volt ez a rendszerváltozás utáni években. Ebből az optimista predesztinációból mára nem sok maradt. A gyors felzárkózás gondolata, az, hogy életünk jelentős részét már osztrák életszínvonalon tölthetjük el, szertefoszlott. Ahogy folyamatosan játszottuk el az esélyeinket, illetve csapott minket arcon a realitás, úgy döbbentünk rá arra, hogy a siker nem jön magától. Újabb és újabb elméleteket, magyarázatokat kellett előhúznunk a fiókból, amelyek egyre összetettebb módon magyarázták egy ország felemelkedésének (vagy éppen bukásának) feltételeit. Pedig milyen egyszerűnek tűnt az elején minden!

Amikor még sima ügynek gondoltuk

A működésképtelen szocialista rendszert leváltva leginkább azt gondolhattuk, hogy semmi sem akadályoz meg minket, hogy a fejlett országok nyomdokaiba lépjünk. Mi kell ehhez? Nosza, vegyük elő a klasszikus tankönyveket, és már mondhatjuk is a választ: munkaerő, tőke, no és olyan technológia, ami mellett a két termelési tényező a korábbiaknál hatékonyabban hasznosul. Márpedig nálunk mindez adott. Van a kapun belüli munkanélküliségből kiszabadult olcsó, képzett munkaerőnk, ami a privatizációhoz (és a zöldmezős beruházásokhoz) érkező külföldi tőkebefektetéssel együtt megteremti a gyors felzárkózás alapját. A tőke pedig szakadatlanul jön majd, hiszen az olyan helyet igazán szereti, ahol csak a tőkehiány az akadálya a sikernek - ott lehet igazán sokat keresni.

Az 50-es években kialakult fejlődéselmélet szerint a felzárkózás igazi hajtóereje a technológiai transzfer, márpedig ez nálunk a tőkével együtt érkezik az országba. Nincs más dolgunk tehát, mint hogy másoljunk: a későn jövők előnyét felhasználva a már működő intézményeket, technológiákat átvéve (immár olcsón és kockázatmentesen) alkalmazzuk a siker receptjét.

Így utólag fájdalmasan naiv elképzelésnek tűnik mindez. Ám az a helyzet, hogy valójában a világ sikeresen felzárkózó országai (amelyekből - mint később látni fogjuk - nem volt olyan túlságos sok) nagyjából a fent leírt utat járták be.

Zavaró pontok a láthatáron

A 2000-es évek eleje még a konvergenciáról szólt, sőt, ez volt az egyetlen olyan időszak, amikor érdemi felzárkózást tudtunk felmutatni. Ugyanakkor a fent leírt modellszerű fejlődéshez képest gyanús lehetett, hogy a foglalkoztatás alig nőtt, a növekedés alapja a tőkebeáramlás volt - és a meginduló eladósodás.

Mitől leszünk sikeres nemzet?
Hiába volt egyre fenntarthatatlanabb a növekedés, a sikerességünkben továbbra is bíztunk, amit megtámogatott az EU-csatlakozás okozta öröm.

Ekkor még optimistán láthattuk a helyzetünket a modernebb növekedési elméletek tükrében is. Igaz ugyan, hogy az a "szükségszerűség", amit az abszolút konvergencia (teljes felzárkózás) feltételez, nem létezik, de nekünk mégis megvan mindenünk ahhoz, hogy utolérjük a fejlett országokat. Bár látunk a felzárkózásban megakadt, közepesen fejlett országokat (middle income trap), értjük, hogy minden ország a saját egyensúlyi pályájához konvergál (ami akár jelentősen elmaradhat a fejlett gazdaságok jövedelmi szintjétől), de minket ez nem kell, hogy zavarjon. Hogy miért?

Hát mert azok az új szempontok, intézményi tényezők, melyek a töretlen növekedésben fontos szerepet játszanak (jogbiztonság, viszonylagos korrupciómentesség, versenyző piacok, pozitív ösztönzők, innovatív üzleti környezet stb.) nálunk szerencsére megvannak. Mi ugyanis a gazdaságszerkezetünkben, intézményeinkben, normáinkban, kultúránkban egy olyan klubhoz tartozunk, amelyben garantált a siker: az Európai Unió klubjához. Vagyis annak ellenére, hogy a felzárkózásunk üteme és végpontja országspecifikus tényezők függvénye, nekünk nem kell aggódnunk, mert ezekben a tényezőkben jól állunk.
Ez a cikk folytatódik
1 2
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromos autó töltő EV charge