Jobboldali győzelem született az elnökválasztáson Macedóniában, de második forduló jön
Globál

Jobboldali győzelem született az elnökválasztáson Macedóniában, de második forduló jön

MTI
Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot a szerdai északmacedón elnökválasztáson, ám második fordulóra is szükség lesz, amelyen a hivatalban lévő, baloldali Sztevo Pendarovszkival mérheti össze az erejét május 8-án.

Az északmacedón választási bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint majdnem 100 százalékos feldolgozottság mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO–DPMNE) támogatását élvező Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjére, Sztevo Pendarovszkira a választópolgárok 19,93 százaléka szavazott.

A harmadik a legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, Bujar Osmani külügyminiszter lett a voksok 13,36 százalékának a megszerzésével.

Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért második fordulóra lesz szükség, amelyet május 8-án, a parlamenti választásokkal egy időben tartanak meg.

2017 óta az ország a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta.

Gordana Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények közzététele után kijelentette: új időszak kezdődhet Észak-Macedónia életében. Sztevo Pendarovszki szintén szerda éjszaka reagált a rossz választási eredményére, amely állítása szerint nagyon meglepte. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a második fordulóban – amikor már csak ketten indulnak, és nem oszlanak meg a voksok hét jelölt között – őt fogja támogatni az állampolgárok többsége.

Címlapkép: Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) államfőjelöltje, Gordana Sziljanovszka Davkova voksol Szkopjéban az észak-macedóniai elnökválasztás első fordulójának napján, 2024. április 24-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bmp-2 lánctalp harcjármű páncélos orosz szovjet stock