Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán
Globál

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Portfolio
Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.
Megosztás

Vegyi fegyvert vethettek be az oroszok

Oroszország megsértette a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) rendelkezéseit klórpikrin bevetésével ukrán csapatok ellen, illetve tömegoszlató vegyületek harcászati alkalmazásával - állította az amerikai külügyminisztérium szerdán közzétett közleményében.

Vegyi fegyvert vethettek be az oroszok
Megosztás

Fontos szövetségesét veszítheti el Oroszország, akcióban a nyugati hatalmak

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nyomást gyakorol az Egyesült Arab Emírségekre, hogy hatékonyabban lépjenek fel az Oroszországgal szembeni szankciókat kijátszó cégekkel szemben, és megosszák a kettős felhasználású termékek exportjára vonatkozó adatokat.

Fontos szövetségesét veszítheti el Oroszország, akcióban a nyugati hatalmak
Megosztás

Elképesztő partizánakció: mérgezett alkohollal iktatták ki az orosz katonai vezetőket

A mariupoli ellenállás egy nemrégiben végrehajtott akcióban kilenc orosz katonatisztet mérgezett meg szennyezett alkohollal a megszállt városban.

Elképesztő partizánakció: mérgezett alkohollal iktatták ki az orosz katonai vezetőket
Megosztás

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül
Megosztás

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Oroszország irányított bombatámadások sorozatát indította szerdán az északkelet-ukrajnai Harkiv régió ellen, amelynek legalább két halálos áldozata és két sebesültje van – közölte Oleh Szinyehubov regionális kormányzó. Az incidens Zolocsiv faluban történt, ahol egy személygépkocsira mértek csapást, és egy magánlakást is eltaláltak. Emellett tíz magánlakást rongáltak meg egy külön támadásban Harkiv városában, de sérültekről nem érkezett jelentés - közölte Ihor Terekhov a város polgármestere a Reuters-szel.

Harkiv régiót tavasszal intenzív tűz alá vették, az orosz erők a polgári és energetikai infrastruktúrát vették célba. Ukrajna légvédelme több mint két évvel Oroszország teljes körű inváziója után egyre nagyobb nyomás alatt van. Volodimir Zelenszkij elnök kedden az ukrán partnereknél a fegyverszállítások „jelentős felgyorsítását” sürgette, hogy a csapatok képesek legyenek szembeszállni az előrenyomuló orosz erőkkel a frontvonal több szektorában.

Az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán légicsapásokat mért Veszele, Vovcsanszk, Szinkivka, Petropavlivka, Podoly és Harkiv ellen a Harkivi területen – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

Kupjanszk irányában az ukrán hadsereg sikeresen visszavert hat támadást Beresztove közelében, Kopankától keletre a Harkivi területen, valamint Sztelmahivka közelében a Luhanszki területen.

Az oroszok továbbra is azt a céljukat követik, hogy elfoglalják Kupjanszkot, a Harkivi és Luhanszki terület közötti logisztikai és vasúti csomópontot, hogy javítsanak az utánpótlási lehetőségeiken.

Luhanszki irányban az Ukrán Fegyveres Erők 21 orosz támadást hiúsítottak meg a Luhanszki területen lévő Novojehorivka, Hrekivka, Makiivka, Nevske és Serebrianske Forestry, valamint a Donyecki területen lévő Terny térségében. Szlobozsnyói irányban az orosz hadsereg intenzív szabotázstevékenységet folytat a határ menti területeken, hogy akadályozza az ukrán csapatok kritikusabb irányokba történő telepítését, és növeli az aknamezők sűrűségét az államhatár mentén a Belgorodi területen.

Oleh Szinyehubov, a Harkovi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője egy közleményben azt jelentette, hogy az orosz hadsereg csapatállásokat épít ki a Harkovi terület északi részén. A létszám- és eszközfejlesztés üteme azonban tíz hónapja változatlan. Megemlítette azt is, hogy korai lenne még egy front megnyitásáról beszélni a Harkivi terület északi részén. Szinyehubov megjegyezte továbbá, hogy az orosz hadsereg újraindította a támadó hadműveleteket Kupjanszk és Ljiman irányában, de az ukrán védők egyelőre visszaverték az előrenyomulási kísérleteiket.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Meglepő rekordot jelentettek az ukrán gazdaságból

Ukrajna áprilisban 13,1 millió tonna árut exportált, ezzel a háborús időszakbeli rekordot állítva fel, amelynek értéke 3,3 milliárd dollár - tájékoztatott a gazdasági miniszter a Facebookon.

Meglepő rekordot jelentettek az ukrán gazdaságból
Megosztás

Súlyos zavargások törtek ki a külföldiügynök-törvény miatt a grúz fővárosban

Legkevesebb hatvanhárom tüntetőt vettek őrizetbe a georgiai hatóságok a "külföldiügynök-törvény" miatt Tbilisziben kitört tüntetéseken - jelentette be a kaukázusi ország belügyminisztériuma szerdán, hozzátéve, hogy a megmozduláson kitört zavargásokban hat rendőr megsebesült.

Súlyos zavargások törtek ki a külföldiügynök-törvény miatt a grúz fővárosban
Megosztás

Orosz rakéták hullottak Odesszára, többen meghaltak

Újabb orosz rakétatámadás érte a délnyugat-ukrajnai Odesszát, hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek - jelentette be Hennagyij Truhanov, a város polgármestere szerdán.

Orosz rakéták hullottak Odesszára, többen meghaltak
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
geert wilders