Ingatlan

Moszkva tér, visszatér!

Portfolio
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiírta a nyílt közbeszerzési eljárást a Széll Kálmán tér teljes körű átépítésének, felújításának kivitelezésére, áll a BKK közleményében. A munkálatok még idén nyáron elkezdődhetnek (vagyis az önkormányzati választások előtt) és várhatóan 2015-ben fejeződik be. A Margit körúti ex minisztériumi épület bontásával együtt, amit szintén hasonló ütemezésben igyekeznek eltüntetni és a területét rehabilitálni, jó nagy felfordulás várható majd a Széll (Moszkva) Kálmán tér környékén a következő 1,5 évben. Az ég irgalmazzon a környéken élőknek és közlekedőknek.

A közlemény szerint a Széll Kálmán tér felújítását korábban több éven át ígérték, de a Tarlós István főpolgármester programjában is kiemelt projektként szereplő fejlesztés tervezését 2011-ben a BKK nulláról kezdte meg, mivel azt megelőzően nem történtek meg a szükséges előkészítő munkák. Az elmúlt évek tervezési, előkészítési, engedélyezési, forrásbiztosítási munkáit követően most a kivitelezés kezdődhet meg.

Moszkva tér, visszatér!
Sikeres közbeszerzési tendert követően 2014 nyár elején kezdődhetnek el a munkálatok, s 2015 második felére teljesen megújulhat a tér. A munkák során a Széll Kálmán tér teljes építészeti és közlekedési megújításon esik át, eltűnnek a hetvenes éveket idéző utcabútorok, "gombák", telefonfülkék, különböző használaton kívüli tereptárgyak, megszűnik a használaton kívüli hurokvágány és eltűnik a metróállomás toldaléképülete is. Az új kialakításban új zöldfelületek és fasor létesül, javulnak az átszállási kapcsolatok, új, színvonalas köztér alakul ki, valamint akadálymentes kapcsolatot hozunk létre valamennyi irányban, átépülnek az autóbusz-végállomások és a villamosmegállók, egységessé válik a tér építészeti arculata.A nyertes látványterv képei

Moszkva tér, visszatér!


Moszkva tér, visszatér!
A Széll Kálmán tér Budapest egyik legfontosabb csomópontja, melyen Közép-Buda közlekedési áramlatainak mindegyike áthalad. Az elmúlt évtizedekben elmaradt beruházások miatt a tér állapota mára nagyon leromlott. Az elmúlt két évben a beruházás megszerezte az építési engedélyeket, a kivitelezéshez szükséges forrásokat: a tér felújítására közel nettó 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A teret érintő villamoshálózat a Budai fonódó villamoshálózat projekt európai uniós forrásainak felhasználásával, a tér egyéb kiviteli munkáinak finanszírozása pedig fővárosi, illetve állami forrásokból történik. Mindezek lehetőséget teremtenek a Széll Kálmán tér mértéktartó, de funkcionális és városképi szempontból teljes értékű megújítására, írja a BKK a közleményében.

A kivitelezés tervezett kezdete: 2014. II. negyedév (közbeszerzési eljárástól függően)
A kivitelezés tervezett befejezése: 2015. III. negyedév

Moszkva tér, visszatér!


Moszkva tér, visszatér!

A tervek szerint a projekt elemi a következők: akadálymentes kapcsolatokat hoznak létre valamennyi irányban, ehhez kapcsolódva új mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utcai autóbusz-megállók és a Csaba utca irányába; az átszálló utasok szempontjait előtérbe helyezve építik át az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat; csökkentik a terjengős autóbusz-tárolók által elfoglalt terület nagyságát, és átépítik a tér északnyugati sarkában található közúti csomópontot; a kerékpárosok számára minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá teszik a teret; megszüntetik a rendezetlen bódékat, egységessé teszik a tér építészeti arculatát, növelik a zöldfelületek arányát, új közteret hoznak létre; megteremtik a lehetőséget a fogaskerekű új, Széll Kálmán téri végállomásának kialakításához. A teret határoló utakat és villamosvágányok nyomvonalát a mai állapothoz hasonló logikával, de kompaktabban, részleteiben finomítva alakítják ki. A téren belül a Vérmező utcai rézsű tövében kerékpárutat, amellett MOL Bubi állomást hoznak létre. A tér építészeti, arculati koncepciója modern eleganciával, igen egyszerű építészeti eszközökkel racionalizálja és humanizálja a teret, a korábban lefolytatott építészeti tervpályázat eredményeivel összhangban. A metrólejárat épületét kibontja, áttekinthetővé teszi, az oldalsó épületszárnyakat elbontja. A téren szétszórt rendezetlen funkciókat egy új szolgáltatóépületben egyesítik a tér északnyugati részén, a mai busztároló helyén. A perontetők, a Várfok utcai rézsű hosszan elnyúló lépcsői a teret határozott formájúvá, ugyanakkor áttekinthetővé teszik. A tér belső, védett magjából minden irányban szabad átjárást biztosít, a burkolatba rejtett LED-világítású sávokkal vezetve a gyalogosokat. Kevés, de minőségi utcabútort és egyéb tereptárgyat helyeznének el a téren, amelyek egymás hatását erősítik (padok, rejtett pontfények stb.). - fejti ki konkrét terveit közleményében a BKK



Moszkva tér, visszatér!


Moszkva tér, visszatér!


Moszkva tér, visszatér!


Moszkva tér, visszatér!
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
építkezés építőipar beruházás