Prémium

Hogyan nőhet ezerszeresére egy magyar vállalkozás? (x)

Portfolio
Egykor 3 millió forintos árbevételét mára ezerszeresére növelte a Wessling Hungary Kft., amelynek első számú vezetője az ELTE egykori egyetemi oktatója, Dr. Zanathy László vegyész. A cég ügyvezető igazgatója egy magyarországi vállalat forrásszerzési lehetőségeiről, az exportkockázatok kivédéséről és a cég menedzsmentjének utódlási kérdéseiről is beszélt a Portfolio-nak.
Portfolio: Honnan indult a vállalat és hol tart most?

Dr. Zanathy László: A Wessling Kft.-t 1992-ben alapította meg az anyavállalata, a Wessling GmbH, én voltam a vállalkozás első alkalmazottja. A társaság rendkívül dinamikusan fejlődött, mintegy 22 év elteltével mára több, mint 200 aktív alkalmazottat foglalkoztatunk. Már nem csak környezetvédelmi, hanem élelmiszer és- gyógyszervizsgálatokat is végzünk, illetve ezekhez kapcsolódó szakértői szolgáltatásokat is nyújtunk. Számokban kifejezve a növekedést elmondhatom, hogy a Wessling Hungary Kft. évi 3 millió forintos forgalma mára 3 milliárd forintra bővült.

P.: Melyek voltak az utóbbi időben a legfontosabb beruházások a cégnél?

Z. L.: Mivel bérelt ingatlanban dolgozunk, a legfontosabb beruházásaink üzemi gépekhez és berendezésekhez köthetőek. Például legutóbb egy modern fémanalizátort vásároltunk. Az ehhez hasonlóan nagy értékű gépek finanszírozását általában lízing formájában hajtjuk végre. A lízing futamidejét igyekszünk ahhoz igazítani, hogy a konstrukció addig fusson ki, ameddig a készülék modern, és a piaci versenyben a piacvezetői pozíciónkat képesek vagyunk vele megtartani. Ehhez mi banki tőkét használunk, a lízing költségeit pedig a szolgáltatásaink árába építjük be.

Hogyan nőhet ezerszeresére egy magyar vállalkozás?
P.: Mennyire nehéz ma Magyarországon egy középvállalatnak forrást szereznie?

Z. L.: Ugyan létszám alapján középvállalatnak számítunk, a tulajdonosi struktúránkon keresztül azonban mi is a nagyvállalatok kategóriájába tartozunk. A német anyavállalat 90 százalékos tulajdonában áll a magyar leánycég. Mindezek miatt az MNB beruházásösztönző hitelprogramjából kimaradunk, de úgy látom, hogy a bankoknál a hitelezési hajlandóság nagyon nagy. Ha egy vállalat megfelelő pénzügyi mutatókkal rendelkezik, akkor hozzájut a szükséges forrásokhoz, kedvező kamatkondíciók mellett. A bankok között folyamatos versenyt tartunk fenn, a kamatkondíciók kapcsán ebben a versenyben azt találtuk, hogy a CIB Bank adja a lehető legkedvezőbb lízing- és fejlesztési hitelkonstrukciókat.

P.: Habár a Növekedési Hitelprogramban méretükből fakadóan nem vesznek részt, érdekesnek találják-e például az Eximbank nem is olyan régen elindított programjait?

Z. L.: Mivel exporttevékenységünk révén az árbevételünk 15 százalékát európai és Európán kívüli piacokon realizáljuk, szándékunkban áll ezen szolgáltatásink kapcsán biztosítási konstrukciókat igénybe venni az Eximbanktól. Ezt rendkívül jó ötletnek tartom, hiszen egy hazai, létszámában kisebb vállalkozás rendkívül nagy kockázatot vállal fel, amikor külföldre szolgáltatást nyújt. Ha egy tőlünk több ezer kilométerre lévő cég nem fizet határidőre, az nálunk a cash-flowban igen komoly problémát tud okozni. Az exportbiztosítás ilyenkor nagyon sokat segít a vállalat stabilitásán.

P.: Készülnek-e a cégnél a vezetési feladatok jövőbeni átadására? Ki veheti át a stafétabotot a jelenlegi menedzsmenttől?

Z. L.: A cégen belül mi egy úgynevezett "Talentum program"-ot vezetünk, amelynek keretein belül a nálunk dolgozó fiatal, tehetséges, vezetői kompetenciával rendelkező munkavállalókat képezzük. Ez egy testreszabott képzés, amelynek a végeztével fiatal vezetők állnak majd rendelkezésünkre, akiknek a lojalitása felől nincsen kétségünk. Mivel elmúltam már 50 éves, magam is azon gondolkozom, hogyan működhet tovább majd a cég nélkülem. Igyekeztem már mostanra olyan rendszert kiépíteni, amely a távollétemben is rendben működik, a három helyettesem közül bárkinek át tudom adni a stafétabotot.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, a CIB Lízing Zrt.

Mit mond a szakértő?

Hogyan nőhet ezerszeresére egy magyar vállalkozás?
Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Tudatos fejlesztés és innováció. - Megfelelő finanszírozás alkalmazása. - Dinamikus és megfontolt építkezés. - Példaértékű menedzsmentképzés.

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13