Prémium

Megújuló energia a távhő jövője (x)

Portfolio
A felmérések egyértelműen tanúsítják, hogy a lakosság nem ellensége a távhőnek, de megfizetető áron kíván részesülni az energiaellátásban. A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) törekvése többek között az, hogy a változó ösztönzési rendszer ismerje el a távhőellátással kapcsolt villamosenergia-termelés környezetvédelmi és egyéb előnyeit. A megújuló energiával előállított távhő támogatásával lendületbe lehetne hozni a felhasználói oldal fejlődését is. A MaTáSzSz egyik legfontosabb feladata, hogy a távhőszolgáltatás versenyképességét elősegítse.


Megújuló energia a távhő jövője
Távhő és klímavédelem
Hazánkban az összes távhőnek 80%-át, a forróvízzel szolgáltatott (lakossági és intézményi) távhőnek több mint 97%-át földgázból állítjuk elő. Az egyoldalúan gázfelhasználásra alapozott hőtermelés kockázatai éppen manapság válnak szembetűnővé, amikor időnként a földgáz ellátásbiztonsága is sérül, ami bennünket is érinthet (lásd ukrajnai gázválság), a nemzetközi feszültségek pedig a kőolajár és az ahhoz kötött földgázár növekedését eredményezik. Ez nemcsak a távhőellátást, hanem a 2,7 millió földgázfűtéssel ellátott lakást is érinti. Csak amíg ők nehezen vagy költségesen tudnak áttérni más energiahordozóra - különösen a városokban -, addig a távhőszolgáltatás bármilyen hőforrásból származó hőt gazdaságosan képes hasznosítani.

A megújuló energiafélék térnyerésével a földgáz szerepe a jövőben csökkenni fog a távhőtermelésben, de továbbra is meghatározó marad. A távhő ugyanis a földgáz egyik leghatékonyabb felhasználója. A korszerű távfűtő erőművek a lakossági célú távhőnek több mint 50%-át villamosenergiával kapcsoltan, mintegy "hulladékhőként" termelik, és ezzel jelentős primer energiát és földgázimportot takarítanak meg. Ezzel egyidejűleg csökkentik a CO2-kibocsátást, amivel hozzájárulnak a klímavédelemhez, és csökkentik a városok levegőszennyezését is.

Kapcsoltan és megújulókkal
A távhőszolgáltatással olyan megújuló és hulladék energiahordozókat is hasznosítani lehet, amilyeneket az egyedi hőtermelésben minőségi, nagyságrendi vagy logisztikai (szállítási) okokból nem. A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló biomasszából kis berendezésekben jó hatásfokkal csak jó minőségű és drága választék (pl. pellet) tüzelhető el. A szemétégető művekben előállított hő csak távfűtő rendszerekben helyezhető el.

Nem szerencsés azonban, ha a megújuló energiával kapcsolt energiatermelést szorítunk ki, mert ez rontja a CO2-kiváltás hatékonyságát. A földgáz elégetésével termelt távhő nem kapcsolt energiatermeléssel keletkezett hányadát kell megújuló energiákkal helyettesíteni. Nagy berendezésekben az éghető megújuló energiafélék és a magas hőfokú geotermikus energia villamosenergia-termeléssel kapcsoltan is hasznosíthatók, ezzel további energiamegtakarítás és CO2-kiváltás érhető el.

Az egyedi és helyi hőtermelésben a gazdaságos földgáz-kiváltásra és a megújuló energiafélék hasznosítására sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, mint a távhőtermelésben. Ezért a megújuló energiafélék fokozott hasznosítása érdekében a távhő-hőpiacot a meglevő lakossági és tercier hőfelhasználóknak a távhőszolgáltatásba történő fokozatos bevonásával kell bővíteni.

A Nemzeti Energiastratégia szerint 2030-ig a korszerűsítések eredményeként 30%-kal csökkenhet a lakossági és közösségi épületállomány jelenlegi hőfelhasználása. Ez jelentősen csökkenti a távhőszolgáltatás hőpiacát, amennyiben nem kapcsolnak be új felhasználókat. A Távhőfejlesztési Cselekvési Tervnek elő kell segítenie a hőpiac bővítését. Másrészt a csökkenő hőigény következtében csökkenthető a fűtési rendszerek hőmérséklete. Ezzel nő a távfűtés hatékonysága, és alacsony hőfokú megújuló hőforrásokat (geotermikus energia, hőszivattyú, napenergia) is gazdaságosan hasznosítani lehet távfűtési célokra.

Kis- és nagyfogyasztók
A hőpiac bővítésének jelenleg gazdasági és jogi akadályai vannak. Az alapvetően földgázbázisú lakossági távhő az ugyancsak földgázbázisú egyedi és tömbfűtésekkel van versenyben. Más országokkal ellentétben nálunk a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az önkormányzatok klíma- és környezetvédelmi okokból egyes ellátási területeken a távhőt előnyben részesítsék. Ugyanakkor a lakossági földgázellátásban még mindig szociális árrendszer érvényesül. A hatóságilag megállapított illetve ellenőrzött rendszerhasználati és egyetemes szolgáltatói földgázdíjak közel 15%-kal alacsonyabbak, mint a nagyfogyasztó távhőtermelők által versenypiacon beszerzett földgáz ára. Annak ellenére így van ez, hogy a kisfogyasztók áraiban az elosztóhálózat tőkeköltsége, üzemeltetési és fenntartási költsége is meg kell, hogy jelenjen, nem említve a számlázás és behajtás sokszoros költségét sok kis fogyasztónál egy nagyfogyasztóval szemben. Ennek eredménye, hogy a távhő önköltsége is magasabb, mint a központi fűtésé. Ezt jelenleg Budapesten az ÁFA-kedvezmény ellensúlyozza, más városok a rendelkezésre álló (esetleg nem földgáz-) energiahordozó és a helyi viszonyok függvényében vannak versenyhátrányban vagy versenyelőnyben az egyedi és tömbfűtéshez képest. Olyan kedvező árak azonban, amelyek lehetővé tennék a távhőszolgáltatás programszerű bővítését, jelenleg sehol nincsenek. A megújuló energiával előállított távhő támogatása lehetne az az eszköz, amivel lendületbe lehetne hozni a felhasználói oldal fejlődését is.

Levegőtisztaság és a MaTáSzSz
A távhőtermelő berendezések a meteorológiai viszonyokat figyelembe vevő megfelelő telepítéssel, a füstgázoknak nagy magasságba történő kibocsátásával jelentősen javítják a városok levegőtisztaságát. Ehhez még hozzájárulhat a csökkenő energiafelhasználás eredményeként a kapcsolt energiatermelés és a nem éghető megújuló energiafélék (geotermikus energia, hőszivattyú, napenergia) hasznosítása is. A sűrűn beépített területeken a korszerű gázfűtéses egyedi és központos fűtőberendezések is növelik a légszennyezést, mert kedvezőtlen meteorológiai viszonyok esetén a füstgázok leülepednek, és hozzáadódnak a közlekedésből származó szennyezéshez. Az utóbbi időben megint gyakran mérnek a megengedett határértéknél magasabb légszennyezést a téli időszakban. Kedvezőtlen esetben vagy rossz fekvés esetén (pl. legfelső szinti vagy utcaszinti lakásoknál) a lokális szennyezés az amúgy is kedvezőtlen átlagot is messze meghaladhatja.

A MaTáSzSz törekvései
A MaTáSzSz törekvése, hogy a változó ösztönzési rendszer is ismerje el a távhőellátással kapcsolt villamosenergia-termelés fenti előnyeit, és ezen belül a távhőszolgáltatás szerepét, javítva ezzel a távhőszolgáltatás versenyképességét. Az elvégzett felmérések egyértelműen mutatják, hogy a lakosság természetesen nem ellensége a távhőnek, de megfizethető árú energiaellátásban akar részesülni.

Olyan ösztönző rendszerre van szükség, amely érzékelteti a lakossággal, hogy az egyre dráguló földgázról időben kell áttérni más hőellátási módra, ahol erre lehetőség van, ott elsősorban a távhőellátásra. Az ösztönzések (támogatási és adórendszer, pályázati lehetőségek) mellett szükség van világos fejlesztési irányok kijelölésére is a távhőszolgáltatásban. Ezt a feladatot kell, hogy betöltse a Nemzeti Energiastratégiához kapcsolódva elkészítendő Távhőfejlesztési Cselekvési Terv. A MaTáSzSz azért küzd, hogy a szabályozási és támogatási rendszerek inkább a távhőhöz történő csatlakozást segítsék elő.

(x)
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019