Népszerű a megbízási szerződés, de mit is jelent ez? (x)
Prémium

Népszerű a megbízási szerződés, de mit is jelent ez? (x)

PR cikk
Népszerű a megbízási szerződés, de kinek is jó és miről szól?

A megbízási szerződés kulcsa az, hogy pontosan határozzuk meg az ellátandó feladatot. Ezen felül térjünk ki a felek jogaira és kötelezettségeire, hogy megelőzzük a későbbi vitákat.

Megbízás feladat ellátására

A megbízási szerződés egy olyan jogi megállapodás, amelyben egy fél megbízást ad egy másik félnek egy meghatározott feladat elvégzésére. Ez a jogi megállapodás különböző területeken hasznos lehet, mint például: ingatlanértékesítés, ügyvédi szolgáltatás nyújtása vagy termék értékesítése.

A megbízást gyakran keverik a vállalkozással, mivel mindkettő esetében egy feladat ellátásáról vagy megvalósításáról van szó. A megbízási szerződés és a vállalkozási szerződés közötti különbség az, hogy előbbi az ügy gondos ellátására irányuló tevékenységre összpontosul, míg utóbbi az eredmény előállítására fókuszál. A megbízott köteles gondosan ellátni a rábízott feladatot.

A megbízó utasítása

Az utasítási jog a megbízási szerződés lényeges része, amely a teljesítésre vonatkozik. A megbízó utasítási joga kiterjed a személyes preferenciáinak meghatározására, azonban a szakmai kérdések megítélése már a megbízott feladatához tartozik.

A megbízott megtagadhatja a megbízó esetleges utasítását. A szakmaiatlan vagy egyéb módon károsnak vélt utasítást a megbízott végrehajthatja, de ennek veszélyeire és következményeire köteles figyelmeztetni megbízóját. Ha a megbízó a figyelmeztetés ellenére is fenntartja az utasításait, akkor már az ő felelősségére fog történni a feladatellátás.

Az utasításokat alapvetően kötelező betartani, viszont el lehet térni tőlük például akkor, ha ez a megbízó védelme érdekében szükséges. Kötelező megtagadnia a megbízottnak az utasítást, ha az bűncselekmény elkövetésére irányul.

Tájékoztatás

A megbízott köteles tájékoztatni a megbízót tevékenységéről és a feladat állásáról a megbízó kérése esetén. A megbízó és megbízott közötti kommunikáció fontos a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez.

Díjazás

A megbízott a feladatok ellátásáért cserébe díjra lesz jogosult, amely a szerződéskötés folyamán az egyik legfontosabb kérdés. Mivel a viták nagy része itt generálódik, nagyon fontos, hogy az összegben és a fizetés módjában is egyezzünk meg. Térjünk ki a határidőre, az előlegre, és a későbbiekben felmerülő költségek sorsára is.

Segít a Szerzi

Hatékony és gyors módja a szerződés létrehozásának a Szerzi platformon elérhető megbízási szerződés okosdokumentum használata.

Amennyiben kérdése merülne fel, forduljon bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédek egyikéhez online jogi tanácsadás keretében, aki készséggel áll rendelkezésére.

(x)

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BGE_Vertesy_Eszter