Óriási pofont kapott a Facebook anyavállalata
Üzlet

Óriási pofont kapott a Facebook anyavállalata

Portfolio
Az elmúlt egy év szárnyalását követően nagy pofont kaptak a Facebook anyavállalatának részvényei a társaság tegnap este közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően. Bár a lezárt időszak számai meghaladták az elemzői konszenzust, és a hirdetések erősen alakultak, különösen a kínai diszkont webáruházak költésének köszönhetően, a folyó negyedévre adott prognózisok azonban csalódást okoztak, mindezt felfokozott várakozások közepette. A befektetőket megijeszthette az is, hogy milyen mértékben égetik a pénzt a Meta VR/AR fejlesztései, 2020 vége óta már több mint 45 milliárd dolláros veszteséget okozott az üzletág.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A negyedév főbb számai:

  • A Meta alkalmazáscsalád naponta aktív felhasználóinak száma 3,24 milliárd fő volt átlagosan márciusban, ami 7 százalékos növekedés év/év alapon.
felhasznszam
  • A hirdetések elérése 20 százalékkal ugrott meg, az egy hirdetésre jutó átlagár pedig 6 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest.
  • 36,5 milliárd dollár bevétellel zárta az idei január-márciusi időszakot a Meta, ami 27 százalékos növekedés, és meghaladta az elemzői várakozásokat, a konszenzus ugyanis 36,2 milliárd dollár volt.
  • A hirdetési üzletág egyrészt a gazdaság stabilizálódásából profitál, másrészt abból, hogy a kínai diszkont webáruházak, mint a Temu és a Shein gőzerővel költenek hirdetésekre a Facebook és az Instagram felületén, hogy minél szélesebb körben érjenek el felhasználókat. A leggyorsabban növekvő régió az Ázsia-csendes-óceáni térség volt a negyedévben, ahol 41 százalékkal emelkedtek a bevételek.
metahirdetes
  • A negyedéves működési eredmény 13,8 milliárd dollárra rúgott, ami 91 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti szintről, és 38 százalékos működési eredményszintet jelent.
  • Nettó eredménye 12,4 milliárd dollárt tett ki, egy részvényre jutó eredménye pedig 4,71 dollárt, szemben az egy évvel korábbi 2,2 dollárral. Az elemzői várakozás 4,32 dollár volt, így ez is kellemes meglepetést okozott.
  • Az, hogy a bevételnél nagyobb mértékben nőtt az eredmény, részben annak köszönhető, hogy az értékesítési és marketing költségek 16 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szintről.
koltsegek
  • Az alkalmazotti létszám 10 százalékkal csökkent egy év alatt az elbocsátásokat követően, 69 329 főre.
  • A negyedévet 58,1 milliárd dolláros készpénzállománnyal zárta a Meta, a szabad cash flow 12,5 milliárd dollár volt a január-márciusi időszakban.

A folyó negyedévre 36,5-39,0 milliárd dollár közötti bevételt vár a menedzsment, aminek középértéke 18 százalékos növekedést jelentene 2023 második negyedévéhez képest.

Az előrejelzés mégis csalódást okozott, ugyanis kissé a sáv közepe 37,75 milliárd dollár, ami némileg elmarad az elemzői várakozásoktól, a konszenzus ugyanis 38,3 milliárd dollár. A várakozások felfokozottak voltak, ami abból is látszott, hogy a papírok árfolyama tavaly megháromszorozódott, idén pedig több mint 40 százalékot emelkedett. A ralit akkor az indította el, hogy 2023 februárjában meghirdette a „hatékonyság évét” a Meta, azt ígérve, hogy visszavágják a szükségtelen projekteket.

A konszenzust felülmúló számok ellenére nem fogadták jól a negyedéves gyorsjelentést a befektetők, a zárás utáni kereskedésben valóságos mélyrepülésbe kezdett a Meta részvényeinek árfolyama, és tovább esett a papír, miután Mark Zuckerberg beszélni kezdett a negyedéves eredményeket bemutató konferenciahíváson. A cégvezető kiemelte a beruházásokat, például a kiterjesztett valóság/virtuális valóság területén, hozzátéve, hogy egyelőre ezek csak égetik a készpénzt.

A „Reality Labs” üzletág 440 millió dolláros bevétellel zárta a negyedévet és 3,85 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, ezzel 2020 vége óta már összesen 45 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Azt is közölte Zuckerberg, hogy a mesterséges intelligencia-befektetéseket növeli a vállalat.

A Meta részvényei a negyedéves számokat követően 15 százalékot zuhantak a zárás utáni kereskedésben.

metaplatform0425

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
napelem energia áram vezeték