Üzlet

Kezdenek magukhoz térni a vállalkozások

Portfolio
A kkv-szektor összességében nehéz helyzetben van, amit jól mutat, hogy a vállalatok többsége maximum 1-2 éves időtávon belül tud tervezni, még akkor is, ha az utóbbi időszakban pozitív változásokat figyelhettünk meg. Vannak viszont üdvözlendő fejlemények is, például több szegmensben is a stabilizálódás jeleit vélhetjük felfedezni, ráadásul a kedvező finanszírozási konstrukciók hatására számos vállalat mutat érdeklődés beruházásokra és fejlesztésekre. Egyelőre azonban a folyamat elején tartunk, a legfontosabb az lenne, hogy a cégek komplett üzletfejlesztési stratégiát állítsanak fel.

Bármely országot is nézzük, kiemelt fontosságú a kis- és középvállalati szegmens, ugyanis nemcsak foglalkoztatás, hanem a GDP-hez való hozzájárulás alapján is komolyabb részesedést tud betölteni ez a szektor. A hazai kkv-szektor összességében nehéz helyzetben van, viszont vannak olyan ágazatok, amelyek képesek voltak prosperálni a válság ellenére is. Ilyen például az agrárszektor vagy éppen az autóipari beszállítók köre. Vannak olyan szegmensek, amelyek az utóbbi években stagnálást mutattak, például a kereskedelem és a fogyasztás, miközben a leszakadó és a veszélyeztetett ágazatok között lehet megemlíteni az építőipart és a pénzügyi tevékenységgel foglalkozó vállalatokat.

A statisztikákból az is kiderül, hogy azok a szektorok, amelyek inkább felívelő szakaszban vannak, ott a cégbedőlések valószínűsége is kisebb, míg a veszélyeztetett szektorokban akár nagyobb számban is mehetnek tönkre vállalkozások. Mindez azért jelentős, mert a bankszektor finanszírozást elsősorban azoknak a cégeknek tud adni, amelyek stabil és lehetőleg felívelő működési környezetben tevékenykednek. A cégbedőlési statisztikák az utóbbi néhány hónapban riasztó képet mutattak, azt viszont érdemes látni, hogy jellemzően frissen alapított cégek kerülnek ilyen sorsa, nem azok a vállalatok, amelyek már 10-20 éve a piacon vannak.

Kezdenek magukhoz térni a vállalkozások
Tény és való, hogy a hazai kkv szektor nem tudott a válság után akkora erővel megindulni, ahogy többen szerették volna, azonban azt is látni kell, hogy az utóbbi években jelentős banki források tűntek el a piacról, amelyet nem lehet egyik napról a másikra pótolni. A cégek beruházási és fejlesztési aktivitása is nagyobb mértékben visszaesett, viszont a gazdasági növekedés beindulásával azért lehet észrevenni bíztató jeleket. A Növekedési Hitelprogram kapcsán például sok cég úgy döntött, hogy a beruházási vagy fejlesztési szándékát előrehozza, a kedvezményes kamat mellett ugyanis már biztosíthatónak látszik a hitel költségeinek kitermelése.

Nagyon bíztató fejlemény, hogy a kkv-szektorban egyre többen próbálnak tudatosan előre tervezni és például proaktívan viselkedni, azonban a bázis még mindig nagyon alacsony. A közelmúltban végzett CIB Stafétabot kutatás alapján a hazai kkv-k 20%-a egyáltalán nem rendelkezik stratégiával, de még aki ezt megteszi, annak az 59%-a csak 1-2 éven belül tud üzleti tervet készíteni. Ráadásul évente vagy éven belül nem gyakori az üzleti terv felülvizsgálata, ami azt jelenti, hogy még nagyon sok tennivaló van ezen a téren. Pedig egy vállalat számára nagyon is kifizetődő lehet, ha a tudásához mérten megpróbál előre tervezni.

Többek között azért, mert a banki gyakorlatban sokszor egy jó üzleti terven áll vagy bukik a megfelelő finanszírozási forma megtalálása. A kutatás azt bizonyítja, hogy nem beszélhetünk elterjedt gyakorlatról, ha a stratégiaalkotást nézzük, azonban megindult egy üdvözítő folyamat. Persze ez meglehetősen lassú tanulási folyamat, azonban minél többen ismerik fel ennek a pozitív hozadékát, annál erősebb lehet a kkv szegmens. A vállalatoknak nem kell saját maguknak megvívni a harcot, számtalan helyről kaphatnak információkat és segítséget, csak nyitott szemmel kell járniuk.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1236770895