Előfizetői tartalom

Devizahitelesek: a forinthitel tényleg jobb lett volna?

Palkó István
Az elmúlt hónapok devizahiteles mentőcsomagjai és bírósági perei nyomán megint előkerült: jobb lett volna inkább forintban eladósodnia a sok százezer devizahitelesnek. Ismét megvizsgáltuk ezért a kérdést pusztán a törlesztőrészletek szempontjából. Számításaink eredményeként az alábbiakra jutottunk: - egy átlagos devizahitel minden időszakban jobb döntésnek bizonyult, mint egy akkori piaci kamatozású forinthitel - a devizahitelesek közül általában a jen- és euróhitelesek fizették ki eddig a legkisebb törlesztőrészletet, most az euróhitelesek állnak a legjobban - jelenleg a frankhitelesek törlesztőrészlete a legmagasabb, de visszatekintve még így is kevesebbet fizettek a forinthiteleseknél.

A befolyásoló tényezők A példánkban szereplő frank-, euró-, jen- és forinthitelek összehasonlítása során a következő állandó feltételezésekkel éltünk: 1. a hitelek futamideje 20 év, 2. a hitelek folyósítási összege 8 millió forint, 3. a hitelek törlesztési módja normál annuitásos, 4. a hitelek rendszeres (nem kamatjellegű) költsége minden esetben 1,5% (becslés)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái