Előfizetői tartalom

Százmilliárdok mozdultak meg egy új magyar kötvénypiacon - Mit hoz a koronavírus?

Portfolio
A koronavírus-járványt a magyar vállalati kötvények piaca és a katalizátorát adó Növekedési Kötvényprogram (NKP) is megérzi. Tavaly júliustól idén április elejéig a meghirdetett 450 milliárd forintos keret mintegy felét költötte el az MNB kötvényvásárlásokra, hogy aztán a piaci környezet változására tekintettel két lényeges ponton is változtasson a programon az elmúlt hetekben. A magyar pénzügyi szektor hagyományos szereplői nemcsak befektetőként, de szervezőként is részt vesznek a programban, közülük ötöt kérdeztünk most meg eddigi NKP-s tapasztalataikról és a piac kilátásairól.

A Portfolio több cikkében elemezte már a tavaly júliusban elindult, 450 milliárd forintos keretösszegű Növekedési Kötvényprogramot, rámutatva a program előnyeire és kockázataira (lásd összefoglalónkat itt), de arra is, hogy bár a program jótékonyan járul hozzá a hitelezés előnyös alternatíváját jelentő kötvénypiac fejlődéséhez, a befektetői kör jelentős részét azért az MNB mellett maga a magyar hitelintézeti szektor szereplői teszik ki egyelőre, erről itt írtunk. Az idei április több változást is hozott a programban:

  • az MNB az eddigi 20 milliárd helyett akár 50 milliárdot is vásárol egy-egy ügylet során,
  • a maximális futamidő pedig 10-ről 20 évre emelkedett,

emellett a koronavírus-járvány számos magyar vállalat üzleti kilátásait írja át erőteljesen, ami szintén érdemi hatással lehet a program felfutására. Megkérdeztük ezért a piac legnagyobb szereplői közül ötöt (MKB Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, Equilor), hogy mondják el nekünk, miként látják most ezt a piacot.

nkp

Eddigi és várható részvétel a Növekedési Kötvényprogramban

Először is megkérdeztük a piac egyes szereplőit arról, hány kötvénykibocsátásban vettek részt eddig szervezőként vagy befektetőként, illetve milyen darabszámban és volumenben vannak náluk folyamatban ügyletek.

Fontosabb gondolatok:

  • A kötvényprogram megváltoztatásával reagált az MNB a koronavírusra
  • Így látja most a piacot az MKB, az OTP, a Raiffeisen, a Takarékbank és az Equilor
  • Megtudtuk, mi alapján választanak ügyfelet a bankok és mekkorának látják a megújítási kokázatot
  • Számos ügylet folyamatban van, a koronavírus sajnos megdobja a kockázatokat

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés