Előfizetői tartalom

Koronavírus és forintgyengülés: soha nem látott számok a céges hiteleknél

Portfolio
Tovább emelkedett az első negyedévben a magyar vállalatok hitelállománya, így március végén 18,5%-kal nagyobb összeggel tartoztak a hazai vállalatok a magyar bankoknak, mint egy évvel korábban. A jelenségben a forint gyengülése mellett már a március 19-én elindult törlesztési moratóriumnak is lehet némi szerepe, ugyanakkor az is elmondható, hogy egyelőre nem a sürgős mentőövet jelentő likviditási célú forinthitelek, hanem a hosszú lejáratú hitelek állnak a jelenség mögött. Bemutatjuk, mely szektorok hogyan teljesítenek.

A koronavírus ellentmondásos hatása

Közzétette pénteken a nemzetgazdasági ágazatok hitelstatisztikáit a Magyar Nemzeti Bank, amelyből kiderül, hogy mely ágazatok hogyan teljesítettek az első negyedévben a hitelállomány növekedése szempontjából. A lakossági hitelezés márciusi adatairól itt írtunk:

Mielőtt erre rátérnénk, érdemes összefoglalni röviden, hogyan hathat a koronavírus-válság a magyar vállalatok hitelállományára:

  • a törlesztési moratórium felfelé hat rá, hiszen a törlesztések elmaradásával lassul a hitelállományok amortizációja,
  • a bankok kockázatvállalási hajlandósága sok esetben csökken, a hitelfeltételek pedig szigorodnak, ami a növekedés lassulása, illetve a visszaesés irányába ható tényező,
  • új állami hitelprogramok (MNB-NHP, MFB, EXIM, Széchenyi Kártya) jelentek meg, amelyek segítik a hitelezés további növekedését,
  • nő a vállalatok likviditásigénye (akár bérkifizetésre is), ami növeli a finanszírozási keresletet a részükről, különösen a folyószámla- és forgóeszközhitelek iránt.

Hogy mindezek eredőjeként hogy fog alakulni a vállalatok hitelállománya idén, az nagy kérdés, mindenesetre sokan arra számítanak a piacon, hogy a tavalyi hitelkihelyezés szintje csak jövőre vagy 2022-ben fog helyreállni. Most pedig lássuk az MNB első negyedéves adatait!

Érdekes számok a vállalati hitelezésben

  • Mely szektor hogy teljesített?
  • A koronavírus és a forintgyengülés érdekes hatása
  • A turizmus hiteleinek alakulása

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés