Előfizetői tartalom

Zseniális kölcsönöket hozott az idei nyár: ekkora törlesztőrészletek várnak rád

Portfolio
Hiába csökkentett a múlt héten ismét alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a fedezetlen fogyasztási hitelek THM-plafonja ezúttal nem követi le a változást, az továbbra is 5,75% marad. Ennek ellenére soha nem kínáltak még ilyen olcsó személyi kölcsönöket Magyarországon, mint manapság. A Pénzcentrum kalkulátora segítségével megnéztük, mit ajánlanak most a bankok és pénzügyi vállalkozások azok számára, akik kölcsönre szorulnak, de nem akarják jelzálogba bocsátani otthonukat.

Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Márciusban nemcsak a törlesztési moratórium, hanem a THM-plafon bevezetésével is enyhíteni próbált a hiteladósok terhein a kormány, jelen állás szerint mindkettő 2020. december 31-éig fog fennállni. Míg a törlesztési moratórium a meglévő, addig a THM-plafon az új hitelfelvevőket védi. Ugyanakkor mint látni fogjuk az alábbi számokból, a THM-plafon esetében ez a „védelem” egyes hitelek esetében csak marginális, időnként mindössze néhány száz forintot hoz havonta az adósok konyhájára a havi törlesztőrészletben.

A THM-plafonról szóló két rendelet kimondja:

  • a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet szerint a rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.
  • a 62/2020. (III. 24.) kormányrendelet szerint az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára.

Ez tehát azt jelenti, hogy az első félévben a 0,9%-os, a második félévben pedig 0,75%-os alapkamat az irányadó attól függetlenül, hogy júliusban, egészen pontosan múlt kedden az MNB 0,6%-ra csökkentette az alapkamatot, majd pedig Virág Barnabás alelnök jelezte, hogy újabb kamatcsökkentés már nem várható. A THM-plafon tehát március közepétől június végéig 5,90%, július elejétől december végéig 5,75% a fedezetlen fogyasztói hitelek, így a személyi kölcsönök esetében is. Most pedig lássuk a bankok, pénzügyi vállalkozások konkrét, a THM-plafon miatt "dupla THM-es" ajánlatait (ezek közütl az első csak idén érvényes)! Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Miről szól még ez a cikk?

  • Ekkora törlesztőrészletek várnak rád (példahitelek)
  • Ezek a bankok kínálják a legkedvezőbb kölcsönöket
  • Így néznek most ki a dupla THM-ek

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés