forint mnb épület sötét magyar jegybank
Gazdaság

Itt az MNB döntése: megint kamatot csökkentett a jegybank

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal 0,6%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A többi kamatkondíció nem változott, vagyis a kamatfolyosó továbbra sem szimmetrikus.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Júniusban meglepetésre csökkentette az alapkamatot az MNB, akkor mindenki a 0,9%-os irányadó ráta szinten tartására számított. Most azért nem volt váratlan az újabb 15 bázispontos vágás, mert Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban már előrevetítette azt. Az alapkamat újabb csökkentése akkor lehet effektív, ha csütörtökön a szokásos egyhetes betéti tenderen is a 0,6%-os kamat mellett fogad majd el ajánlatokat a jegybank.

A fentiek miatt a Portfolio által megkérdezett elemzők kivétel nélkül a mostani 15 bázispontos kamatcsökkentést vártak előzetesen, illetve azt jósolják, hogy ez effektív is lesz az egyhetes betét kamatának vágásával.

Korábban Virág Barnabás arra utalt, hogy a mai lehetett az utolsó kamatcsökkentés a gazdaság élénkítésének érdekében, az elemzők most azt gondolják, hogy a következő hónapokban megint a nem konvencionális eszközök kerülhetnek előtérbe, célzott lépésekkel próbálhatja támogatni a gazdasági növekedést az MNB.

A szakértők szerint legkorábban szeptemberben dönthet ismét az eszköztár átalakításáról az MNB, elsősorban a Növekedési Hitelprogram (NHP) és a Növekedési Kötvényprogram (NKP) kibővítése jöhet majd szóba.

A mai döntés után délután háromkor jött a Monetáris Tanács közleménye, melyben a további kilátásokkal kapcsolatban is további információkhoz juthatunk. "A Monetáris Tanács szerint az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását" – olvasható a keddi kamatdöntés után kiadott közleményben. A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.

Címlapkép: Getty Images

Angela MErkel visszaszolt Orban Viktor veto unios koltsgvetes jogallamisag 201130
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
london brexit tower híd nagy-britannia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

london brexit tower híd nagy-britannia