forint mnb épület sötét magyar jegybank
Gazdaság

Itt az MNB döntése: megint kamatot csökkentett a jegybank

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal 0,6%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A többi kamatkondíció nem változott, vagyis a kamatfolyosó továbbra sem szimmetrikus.

Júniusban meglepetésre csökkentette az alapkamatot az MNB, akkor mindenki a 0,9%-os irányadó ráta szinten tartására számított. Most azért nem volt váratlan az újabb 15 bázispontos vágás, mert Virág Barnabás, a jegybank alelnöke korábban már előrevetítette azt. Az alapkamat újabb csökkentése akkor lehet effektív, ha csütörtökön a szokásos egyhetes betéti tenderen is a 0,6%-os kamat mellett fogad majd el ajánlatokat a jegybank.

A fentiek miatt a Portfolio által megkérdezett elemzők kivétel nélkül a mostani 15 bázispontos kamatcsökkentést vártak előzetesen, illetve azt jósolják, hogy ez effektív is lesz az egyhetes betét kamatának vágásával.

Korábban Virág Barnabás arra utalt, hogy a mai lehetett az utolsó kamatcsökkentés a gazdaság élénkítésének érdekében, az elemzők most azt gondolják, hogy a következő hónapokban megint a nem konvencionális eszközök kerülhetnek előtérbe, célzott lépésekkel próbálhatja támogatni a gazdasági növekedést az MNB.

A szakértők szerint legkorábban szeptemberben dönthet ismét az eszköztár átalakításáról az MNB, elsősorban a Növekedési Hitelprogram (NHP) és a Növekedési Kötvényprogram (NKP) kibővítése jöhet majd szóba.

A mai döntés után délután háromkor jött a Monetáris Tanács közleménye, melyben a további kilátásokkal kapcsolatban is további információkhoz juthatunk. "A Monetáris Tanács szerint az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását" – olvasható a keddi kamatdöntés után kiadott közleményben. A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.

Címlapkép: Getty Images

lukasenka fehérorosz
budapest magyarország
oltas vakcina covid
trader23
GettyImages-1138629132

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
kasler miklos