Előfizetői tartalom

Megmenekülhetnek a bajba kerülő cégek egy teljesen új EU-s megoldással

Palkó István
Ha egy cég fizetésképtelenné válik Magyarországon, akkor nagy valószínűséggel nincs számára visszaút: a csődeljárás vagy a felszámolás a cég közelgő megszűnését jelenti az esetek többségében. Részben e „végzetes” fizetésképtelenségi eljárásokkal, részben pedig a megegyezésen alapuló szerkezetátalakítással szemben kínál alternatívát egy új uniós irányelv, amely várhatóan a közeljövőben alkalmazhatnak az EU-ban és Magyarországon is. Nemcsak a fizetési nehézséggel küzdő adósok, de a többi hitelezővel szemben a főhitelező bankok pozíciója is erősödhet egy ilyen eljárással.

Készül az uniós direktívát átültető törvénytervezet, amely a cégek fizetésképtelenségét megelőző eljárásoknak egy teljesen új formáját vezeti be Magyarországra. A törvénytervezet az EU 2019/1023 számú irányelvén alapul, amelyet a legegyszerűbben talán „szerkezetátalakítási irányelvnek” nevezhetünk, és jelen állás szerint a tagállamoknak 2021. július 17-éig...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái