Előfizetői tartalom

Elárulták a bankok, milyen mestertervet eszeltek ki a digitális ugrásukhoz

A hazai bankszektor legnagyobb szereplői leadták időre az MNB-nek azt a digitális transzformációs stratégiát, melyet a jegybank egyik tavasszal bejelentett ajánlása írt elő nekik. Megkérdeztük a bankokat, melyek lesznek a bankok digitális fejlődésének következő 5 évét meghatározó stratégiák sarokpontjai rövidebb illetve hosszabb távon, és azt is megtudtuk, kik lesznek a digitalizációért felelős igazgatósági tagok.

Hasonló témákról is szó lesz november 18-ai Global Trends in Banking c. online rendezvényünkön. A regisztráció ingyenes!


Mindenki leadta

Megkérdeztük a bankokat, hogy leadták-e a kitűzött határidőre – azaz október 31-ig - a digitális transzformációs ajánlásukat az MNB-nek, a körkérdésünkre válaszoló bankok egytől-egyig azt válaszolták, hogy ez rendben és időben megtörtént.

Az MNB ajánlása kifejezetten előírja, hogy a bankok igazgatóságában legyen digitalizációért felelős szerepkörrel rendelkező vezető, ezért megkérdeztük azt is, kik lesznek ők a bankokban, íme:

Digitális transzformációért felelős vezetők az egyes bankoknál
Bank Digitális vezető(k) Titulus
CIB Cusimano Sante IT-ért felelős működésirányítási vezérigazgató-helyettes
Erste  Harmati László/Foltányi Tamás lakossági- és IT/banküzemért felelős vezérigazgató-helyettesek
Gránit Hegedüs Éva  elnök-vezérigazgató 
K&H Németh Balázs innovációs vezető
Magyar Bankholding  Pecsenye Roland digitalizációért és operációért felelős vezérigazgató-helyettes
OTP Csányi Péter  CDO/vezérigazgató-helyettes 
Raiffeisen Ralf Cymanek  lakossági vezérigazgató-helyettes
UniCredit Kinevezés folyamatban  -
Forrás: Portfolio gyűjtés    

Ahogy Fáykiss Péter az ajánlás publikálásakor lapunknak elmondta, ebben a kérdésben sokat egyeztettek a szektorral, hogy szükséges-e egy ilyen szerepkör kialakítása az igazgatótanácsban, voltak olyan szereplők, akik azt javasolták, hogy legyen generális a felelősség, az igazgatóság összes tagja feleljen ezért. „Ám sokszor sajnos az látható, hogy ahol nincs dedikált felelős, ott valójában senki nem felel érte” – mondta az MNB igazgatója.

Miről szólnak a digitális transzformációs stratégiák?

  • Leadták a startégiákat
  • Digitális vezetők a bankok igazgatóságában
  • Rövid távú tervek
  • Hosszabb távú kitekintés

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés