Portfolio signature

Hungarikum a javából: meghosszabbítja a kormány a magyarok kedvenc kamatmentes hitelét?

Palkó István
A hatályos jogszabályok alapján korlátozott ideig, 2019 közepétől 2022 végéig igényelhetik a fiatal házaspárok a 0%-os kamatozású babaváró hitelt a bankoknál, eddig mintegy 200 ezer család vette igénybe. A jövő évi költségvetési terv fejezeti indoklása azonban arra utal: bár csökken a hitel népszerűsége, a babaváró hitel jövőre is velünk maradhat. Megnéztük, hogy alakul mostanság a babaváró hitelek piaca, és egy fontos jelenségre figyeltünk fel: ha 5 éven belül nem jön a baba, akkor a friss hitelfelvevőknek már 4 millió forintnál is nagyobb kamattámogatást kell visszafizetniük, tehát tényleg azoknak érdemes csak belevágniuk, akik már biztosak a gyermekvállalásban. Nekik viszont nagyon érdemes: havonta több tízezer forintban mérhető az előnye más hitelekhez képest.

Érdeklődsz a babaváró hitel iránt? Itt minden tudnivalót megtalálsz:

Maradhat a babaváró

Az idei 91,5 milliárd forint után jövőre 175,3 milliárd forintot tervez fordítani a kormány a babaváró támogatásokra. Első látásra ebből sokan arra következtethetnek, hogy kiterjesztheti a babaváró hitelt a kormány, mi például olyan pletykát is hallottunk banki körökből, hogy 10-ről 15 millió forintra nőne a felvehető összeg.  A törvényjavaslat azonban ilyen tervet nem tartalmaz. A javaslat fejezeti indoklása szerint három nagy tételből áll a babaváró kiadás az állam számára, ezek közül valószínűleg a kamatkörnyezet emelkedéséből származó harmadik pont jelenti a legnagyobb kiadásnövekedést annak ellenére, hogy nemrég az új babaváró hitelek esetében az április 29-e után igényelt hitelek bankoknak kifizetett kamattámogatását 1 százalékponttal csökkentette a kormány.

A babaváró említett három kiadási tétele az alábbi:

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések