Előfizetői tartalom

Lakáshitelek: a koronavírus legnehezebb időszaka óta nem láttunk ilyet

Palkó István
A lakáshitel-szerződéseket már 7%, a céges hiteleket 10% feletti piaci átlagkamattal kötötték meg a bankok júliusban. A kamatok emelkedésének a hatása a lakossági hitelpiacon már jól látható: az MNB friss adatai szerint 31%-kal kevesebb lakáshitelt vettek a háztartások, mint egy évvel korábban, és ez a járvány legnehezebb időszaka, tavaly február óta nem látott havi mélypontot jelent. Már a lakossági betéteknél is 7% feletti kamatot mutatott ki az MNB, de ennek nem sok köze van a tömegek számára elérhető kamatokhoz. A lakossági betétállományban a háború kitörése óta stagnálást látunk, a vállalatoknál pedig egyre jobban terjednek a devizahitelek.

Közzétette az MNB a magyar bankszektor júliusi hitel- és betéti statisztikáit. Ami elsőre feltűnik, az az, hogy a háztartási hitelkihelyezések 25%-kal elmaradtak a tavalyi júliusitól, és az év első hét hónapjában már csak 5%-kal múlták felül az egy évvel korábbit. A legnagyobb, 31%-os visszaesést a lakáshitelek mutatták júliusban, de még így is 19%-kal többet vettek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái