FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
 
Előfizetői tartalom

Példátlan dolog történt a magyarok bankszámláin, hétéves mélypontra estek a lakáshitelek

Utoljára 2016 elején, a mostani CSOK bevezetésekor vett fel kevesebb lakáshitelt a magyar lakosság az idén januári 41 milliárd forintnál, ami éves összehasonlításban 62%-os zuhanást jelent. A fogyasztási és a vállalati hitelek is gyengén muzsikáltak az év első hónapjában, utóbbi adatait csak a Vodafone-felvásárlás kozmetikázta ki. Az MNB ma közzétett januári statisztikáiban azonban a lakossági betétek alakulása a legszomorúbb: az itt tapasztalt nettó 334 milliárd forintos pénzkivonásra korábban még soha nem volt példa, és minden bizonnyal a csúcson lévő infláció váltotta ki.

Fontos téma lesz mindez a Portfolio közelgő Hitelezés 2023 konferenciáján! Érdemes mielőbb regisztrálni az eseményre.

Közzétette az MNB a magyar bankszektor januári hitelpiaci és betéti statisztikáit, a számok semmilyen fronton sem szívderítők. A lakosság 98 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött az év első hónapjában, ami alig fele az egy évvel korábbinak.

Tavaly januárhoz képest a lakáshitelek új szerződéses összege 62%-kal, a személyi kölcsönöké 8%-kal, a babaváró hitelé 76%-kal esett vissza. A babaváró zuhanása azonban jól magyarázható azzal, hogy decemberben előrehozott kereslettel találkoztak a bankok az azóta a kormány által két évvel meghosszabbított 2022. december 31-ei igénylési határidő miatt. Decemberben és januárban összesen 10%-kal több babaváró hitel kelt el így, mint egy évvel korábban.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2022. évi teljes -8,3% 5,1% -16,9% -31,0% -17,4%
2023. január -62,4% -8,0% -75,8% 9,3% -48,2%
Forrás: MNB, Portfolio          

A lakossági hitelpiacon a lakáshitelek új kihelyezésének a visszaesése a leglátványosabb, ami valószínűleg csak kis részben magyarázható a január 8-áig tartó igazgatási szünettel, és sokkal nagyobb mértékben a tranzakciószám visszaesésével. Nem sok jót ígérnek ezek továbbra sem: a decemberi 53 és a januári 46 százalékos visszaesés után februárra 50 százalékos éves tranzakciószám-visszaesést mutat a Duna House becslése.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés