Portfolio signature

Lakásárak, kamatstop, extraprofitadó: megjövendölték, mi vár ránk

Palkó István
Rendkívül izgalmas eredményeket hozott a Portfolio csütörtöki, több mint 350 fő részvételével zajló Hitelezés 2023 konferenciájának a közönségszavazása. Mint kiderült, nem sokan számítanak arra a bankszakmai közönségből, hogy sikerül elérni év végére az egyszámjegyű inflációt, és a többség szerint az éves recessziót sem kerüljük el idén. Hogy a kamatstop év közepén, a banki extraprofitadó pedig év végén kifut, mint ahogy a hatályos jogszabályok sugallják, arra szintén kevesen mernének fogadni.

A piaci hitelezés összeomlásszerű év eleji visszaesése ellenére rekordszintű érdeklődés mellett zajlott a Portfolio Hitelezés 2023 konferenciája. Az elhangzott előadások és panelbeszélgetések tartalmát alábbi tudósításunkban foglaltuk össze:

A szakmai közönség ezúttal is mobiltelefonos szavazás keretében oszthatta meg véleményét és várakozásait a szabályozással, a hitelpiaccal és a makrogazdasággal kapcsolatos kérdésekben. A közönségszavazás eredményei közül a legfontosabbakat mutatjuk most be. (Az egyes válaszok százalékos arányának összege a kerekítés miatt ad ki 100 helyett néha 99, néha 101 százalékot.)

A kormány egyszámjegyű inflációt szeretne látni év végére, a közönség mindössze 86%-a gondolja azonban úgy, hogy ez sikerülni is fog a gazdaságpolitikának.

Miről szól még ez a cikk?

  • Borús banki várakozások az extraprofitadóval és a kamatstoppal kapcsolatban
  • A vállalati és a lakossági hitelállomány is csökkenhet a következő 12 hónapban
  • Romló bankkapcsolatok, kiemelt céges pénzügyi kihívások
  • A szakmai közönség lakáshitelezési és lakáspiaci várakozásai

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések