Előfizetői tartalom

Hogy működik az OTP nagy trükkje? Mutatjuk!

Rekordprofitot ért el az OTP, amiben egy brutális méretű extra tétel is nagy szerepet játszott, ráadásul hamarosan érkezik egy hasonlóan nagy egyszeri tétel. De mi az a badwill? Miért jár jól vele az OTP, és miért örülhetnek ennek a részvényesek? Ennek jártunk utána.

Megérkezett a gigabadwill

Az elmúlt években sorra vette meg a régióban a bankokat az OTP, és aztán már Európán kívül is aktívak voltak, Üzbegisztánban vettek pénzintézetet. A magyar bank soha nem a túlzott kockázatvállalásáról volt híres, és egy ideig ezt a felvásárlásoknál a számok alapján is lehetett követni, mert közzétették a vételárat, ami alapján kijött, hogy könyv szerinti érték alatt vásárolt az OTP. Ez megnyugtató a részvényeseknek, kapaszkodót ad a piaci szereplőknek, hogy megítéljék, mennyire józan a menedzsment, vagy elkapja-e őket a hév az akvizíciós növekedésben.

Aztán a SocGentől kezdett el bankokat venni az OTP, a franciák kivonultak a régióból, az OTP pedig futószalagon hajtotta végre a felvásárlásokat, összesen hetet, viszont csak az elsőnél, a horvát Splitskánál tudtuk a vételárat. A többinél csak azt, hogy könyv szerinti érték közelében vásároltak.

tabl

És akkor így jutunk el a mostani sztorihoz, az OTP minden idők legnagyobb felvásárlását zárta le idén februárban, megszerezte a szlovén bankpiac második legnagyobb bankját, a Nova KBM-et, és így piacvezetővé vált. A vételárat ott sem tudtuk, viszont azt már a tranzakció zárásakor Mariborban elmondta Wolf László a kérdésünkre, hogy az eladókkal úgy állapodtak meg, hogy nem közlik a vételárat, de annyit elmondhat, hogy könyv szerinti érték alatt vették meg az NKBM-et.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés