Előfizetői tartalom

Belenyúlt az MNB a hitelfelvétel szabályaiba, de a legújabb szuperfegyver még nem sült el

Július 1-jétől több ponton is változtat az MNB a természetes személyek eladósodását korlátozó adósságfékszabályokon. A legnagyobb változás csak a hitelfelvevők legfeljebb néhány százalékát fogja érinteni, ugyanis csak a nettó 500 és 600 ezer forint között kereső, ráadásul kifeszített módon eladósodó hitelfelvevőknél effektív. Itt azonban nem kell, hogy megálljon az MNB: a jegybanktörvény év végi módosítása egy harmadik elemmel is kibővítette az adósságfékkel kapcsolatos szabályozási lehetőségeit, ám ezzel egyelőre nem élt a jegybank.

Mi változik?

Néhány technikai részlet mellett két lényegi változtatást léptet életbe 2023. július 1-jétől a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent 20/2023. (V. 11.) MNB elnöki rendelet:

  • az eddigi 500 ezer forintról 600 ezer forintra emelkedik az a nettó jövedelemhatár, amely felett a kisebb jövedelműekhez képest 5-10 százalékponttal magasabb jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) mellett adósodhat el a hitelfelvevő,
  • a hasonló összegű hitellel vagy hitelkerettel még nem rendelkezők esetében az eddigi 300 ezer forintról 450 ezer forintra emelkedik az a maximális hitelösszeg, amely mellett nem kell figyelembe venni az adósságfékszabályt.

Az új szabályokat a 2023. július 1. előtt igényelt hitelekre nem kell alkalmazni.

Az első, JTM-et érintő változás kifejtést érdemel. Főszabály szerint a háztartási hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatója (JTM) a nettó igazolt jövedelem 50%-a lehet, ezen a szinten korlátozzák jelenleg az adósságfékszabályok a vállalható havi törlesztőrészletet úgy, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés