Előfizetői tartalom

Megérkezett a magyar bankok és biztosítók friss rangsora: mindenki nagyot bukott a kormány húzásain

Minden idők legnagyobb banki különadója ellenére a nagybankok mind nyereségesek lettek tavaly Magyarországon, köszönhetően az MNB-től kapott kamatbevételek jelentős emelkedésének. A biztosítási pótadó viszont a biztosítók egy csoportját veszteségbe lökte – derült ki a május 31-éig közzétett 2022-es éves beszámolókból. Miközben a legnagyobb bankok között csak egy van, amelyik nem fizet osztalékot a tavalyi eredménye után, a legnagyobb biztosítók egy kivételével nem adnak tovább semmit az eredményükből a tulajdonosaiknak.

Bankok Kétarcú volt a tavalyi év a magyar bankoknak. Pozitív oldalon a kamatkörnyezet emelkedése révén a jegybanktól származó kamatjövedelme 779 milliárd forinttal nőtt a szektornak, negatív oldalon viszont az újonnan bevezetett extraprofitadó miatt összesen 264 milliárddal nőtt a különadóteher, miközben a kamatstop intézkedés csaknem 200 milliárd forinttal rontotta a bankok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés