Előfizetői tartalom

Hódító útra indultak a zöld lakáshitelek, milliókat spórolhatsz rajtuk

Bár a tavaly kifutott Zöld Otthon Program 2,5%-os kamatszintjét nem érik el, így is milliókkal csökkenhetnek a hitel költségei akkor, ha azt korszerű lakás vásárlására vagy építésére vesszük fel. A zöld hitelekre kapott kamatkedvezmények mértéke a fél százalékot is elérheti, így a törlesztőrészlet több ezer forinttal is kevesebb lehet. Megnéztük, hogy összegszerűen mennyit lehet spórolni azzal, ha környezettudatosabban választunk ingatlant.

A magyar otthonok nemzetközi viszonylatban is kifejezetten korszerűtlennek számítanak: a 4,5 milliós hazai lakásállomány nagy része energetikai szempontból elavult, és csak egy kis része sorolható a korszerűt megközelítő, a korszerű vagy az ennél is jobb kategóriákba. A lakások rossz állapota már régóta problémát jelent, azonban a 2022-es energiaár-robbanás még inkább rányomta a bélyegét a magyarok rezsiköltségeire. Bár a döntéshozóknak már feltűnt, hogy hosszú távon mindenképp széles körű korszerűsítésre lesz szükség, ez a mai napig csak korlátozottan érhető el.

Az MNB még 2021-ben hirdette meg a Zöld programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése és a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. 2021 októberében a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram részeként elindította a Zöld Otthon Programot, amelynek keretében a lakossági ügyfelek legalább BB energiahatékonyságú és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű új lakások, családi házak vásárlására és építésére igényelhettek kedvező, a teljes futamidő alatt fix, 2,5%-os kamatozású hitelt.

A program hatalmas sikert aratott: pár hónap alatt szinte teljesen kimerült a bankok hitelkerete, 2022 április végére pedig már csak nagyon kevesen juthattak hozzá az akkori kamatkörnyezetben is igen jó ajánlatnak mondható lakáskölcsönhöz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés