Előfizetői tartalom

Milyen válság? Szinte hihetetlen, amit a magyarok bedőlt hiteleinél látunk

Portfolio
Hiába van már három negyedéve recesszió Magyarországon, a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős, ennek megfelelően a hiteleiket is rendben tudják törleszteni a magyarok. Az MNB friss adatai szerint a lakossági bankhitelek stabilan 1,5%-a számít 90 napon túl késedelmesnek; összehasonlításképp: ez a szám 15% fölött volt tíz évvel ezelőtt. A követelésvásárlók továbbra is sivatagban érezhetik magukat.

A március végi adatok szerint a bankok teljes hitelállományán belül mindössze 1,1% volt a 90 napon túl késedelmes, és 2,9% a szabályok szerint nem teljesítőként elkönyvelt hitelek aránya. A lakossági hitelek 1,5%-a, a vállalatiak 1,4%-a volt egy negyedévnél hosszabb hátralékban – írtuk meg három hete, amikor a magyar bankszektor első negyedéves teljesítményét elemeztük.

Az MNB pénteken közzétett adatai megerősítik a lakossági hitelek 90 napon túli késedelmére vonatkozó 1,5%-os adatot: bruttó 9800 milliárd forintnyi belföldi lakossági hitelből 147 milliárd forint számít 90 napon túl késedelmesnek és további 81 milliárd forint 90 napon belül hátralékosnak, utóbbiak egy része a tapasztalatok szerint nem fog átcsúszni végül a 90 napon túli tartományba. A 1,5%-os arány lényegében stagnálást jelent: mondhatni 2022 egészében itt állt a 90 napon túli lakossági hitelek aránya a bankszektorban.

Különböző elemzések szerint a hitelek nem teljesítésének elsődleges mozgatórugója a foglalkoztatottsági helyzet romlása, a munkanélküliség emelkedése lehet Magyarországon. Ebből a szempontból kedvező a helyzet: hiába van már három negyedéve recesszió Magyarországon, a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős. A foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót március és május között, ami kissé magasabb is, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk. A munkanélküliségi ráta mindeközben 3,9%, ami a gazdasági recesszió közepette alacsonynak mondható. Ahogy az alábbi grafikonon látszik, tavaly 3% közeléből 4% fölé emelkedett a munkanélküliség, az elmúlt hónapokban azonban kissé még csökkent is.

Miről szól még ez a cikk?

  • Milyen hitelekkel van megcsúszva a magyarok?
  • Hogy áll a követelésvásárlói piac?
  • Mit mutat a "BAR-lista?"
  • Hogy állnak a kilakoltatások?
  • Miről árulkodnak az előtörlesztések?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés