Előfizetői tartalom

Nagy változás készül a lakáshiteleknél: új kamatsapkáról suttognak, de totális digitalizáció is kisülhet belőle

A kormány olcsóbb lakáshiteleket vár el a bankoktól akár egy új kamatsapka bevezetése árán is - tudta meg a Portfolio. A bankok viszont egyszerűbb és gyorsabb lakáshitelezési folyamatot lehetővé tevő szabályváltozásokat sürgetnek a kormánytól. A potenciális hitelfelvevők az alacsony kamatokban és az egyszerű, gyors hitelfelvételben egyaránt érdekeltek, nagy tétje van számukra a jövő héten folytatódó egyeztetéseknek. A hitelpiac egésze számára viszont egyértelműen előremutatóbb lenne, ha kamatsapkák helyett az end-to-end digitalizációról szólna a közeljövő. Izgalmasnak ígérkeznek a következő hetek a hitelpiacon.

Végre nem erőből nyom le valamit a torkunkon a kormány, hanem egyenrangú partnerként ül egy asztalhoz velünk – értékelte a kormány és a Magyar Bankszövetség hétfői találkozóját egyik banki forrásunk. Ahogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből kiderült, akkor a felek abban állapodtak meg, hogy

  • a bankok új lépéseket dolgoznak ki a lakáscélú és más piaci hitelek felpörgetésére,
  • egy héten belül a kormány asztalára tesznek egy olyan intézkedései tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében.

Egy kevésbé optimista értelmezés szerint a GFM közleménye inkább ultimátum volt a bankok felé (elsőre mi is inkább így értelmeztük, ahogy akkori cikkünk címe is mutatja), és a kormány egészen addig mutat csak konstruktivitást, amíg elégedett a bankok megígért erőfeszítésivel. Rosszabb esetben a banki különadók megemelését is fontolóra veheti, Nagy Márton miniszter Portfolio-nak is jelzett korábbi szándékával is ellentétes módon.

A felek mindenesetre a jövő hét elején ülhetnek ismét egy asztalhoz, erre pedig a bankok inkább az első értelmezés szerint, a konstruktív együttműködés szellemében készülnek. A tárgyalások egyik sarokpontja a lakáshitelek ügye lehet, ugyanis

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés