Előfizetői tartalom

Erőtől duzzad az OTP - Érdemes még beszállni?

Kijöttek az OTP legfrissebb számai, amik alapján erős a bank, de ez már valamelyest az árfolyamban is tükröződik, ami már több mint harmadával emelkedett idén. Megnéztük, hogy érdemes-e még beszállni.

FORINTÁRFOLYAM, KAMATOK, INFLÁCIÓ - MI VÁR RÁNK 2024-BEN? Erről a témáról is szó lesz a Portfolio következő Signature Klubján! Információ és jelentkezés

Erős

Múlt hét pénteken kijöttek az OTP legfrissebb, harmadik negyedéves számai, azok alapján egy erőtől duzzadó bankcsoport képe rajzolódik ki. Hogy mit tudtunk meg a harmadik negyedéves gyorsjelentésből az OTP sztorival kapcsolatban?

  • A magyar operáció erős, egy nehéz piacon több szegmensben piaci részesedést szerez az OTP (jelzáloghitel, személyi kölcsön, lakossági betétek) a profit harmadát még mindig a Core szállítja.
  • Miközben 2016-ban még csak a profit harmadát, idén már kétharmadát szállították a leánybankok, már (régiós fókuszú) nemzetközi bankként érdemes gondolni az OTP-re. A történelmi felvásárlással megerősített szlovén bank nagyot nőtt, kezd felnőni a legerősebb leánybank, a bolgár mellé, de az orosz és az ukrán bank is szép profitot termel.
  • Brutális megtérülést ér el a bankcsoport, az első 9 havi közel 30 százalékos egyedi tételektől tisztított ROE világszinten is kiemelkedő.
  • Jól néz ki a hitelportfólió, amellett, hogy növekszik (2023-ra a menedzsment 5 százalékos növekedést vár a menedzsment a teljesítő állománynál), a minősége kifejezetten jó, a nemteljesítő hitelek aránya csak 4,3 százalék, a fedezettség a régiós bankokénál magasabb.

Olcsó

Az idei 37 százalékos árfolyamemelkedés után még mindig nem drágák az OTP részvényei, sőt. A bankrészvényeknél használt legnépszerűbb árazási mutató, a P/BV alapján az OTP részvénye olcsónak mondható, a bankrészvény a könyv szerinti érték 83 százalékán forog (a Covid előtt ennek a dupláján is forgott), miközben a bankcsoport saját tőke arányos megtérülése az idei kiemelkedő (valószínűleg bőven 25 százalék feletti) érték után jövőre a várakozások szerint 17 százalék közelében alakulhat, aminél magasabbat csak nagyon kevés tud az általunk vizsgált európai bankok közül.

pbv2

Ha szűkítjük a kört és csak a régiós bankrészvényeket vizsgáljuk, hasonló a kép, az OTP olcsó.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés