Előfizetői tartalom

Ritka együttállás a bankrendszerben: eurómilliárdok szakadtak a tulajdonosok nyakába

A 2008-as válság előtti „hőskort” idéző megtérüléssel dübörög a régiós bankszektor a magas kamatbevételek és az alacsony kockázati költségek ritka együttállásának köszönhetően. A friss gyorsjelentések alapján idén eddig 7,8 milliárd euróval keresett többet a Magyarországon aktív hat legnagyobb nemzetközi bankcsoport, mint tavaly, ehhez a nettó kamatbevételek 10,0 milliárdos megugrása és a kockázati költségek 1,8 milliárdos csökkenése kellett. Az OTP teljesítménye több szempontból is kitűnik a régiós mezőnyből.

Nominális nyereségük alapján minden idők második legjobb negyedévét zárta a Magyarország aktív hat legnagyobb nemzetközi bankcsoport, nevezetesen az osztrák Erste és Raiffeisen, az olasz Intesa Sanpaolo és UniCredit, a belga KBC és a magyar OTP. Az elmúlt hetekben közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentések alapján három hónap leforgása alatt 7,5 milliárd euró profitot realizáltak együttesen.

A relatív nyereséget, pontosabban a tőkearányos megtérülést tekintve 20% körüli, illetve afölötti számokat látunk, ami a 2008 előtti időket idézi, ugyanakkor a kamatkörnyezet normalizálódása (csökkenése) esetén várhatóan nem lesz fenntartható.

Ezzel az idei évben már 22,2 milliárd euró adózott nyereségnél tartanak, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak, és duplája a koronavírus és az orosz-ukrán háború előtti „utolsó békeév”, 2019 hasonló adatának. A legjobban a Raiffeisen, az OTP és az UniCredit hasított, az osztrák bankcsoport orosz leánybankjának bizonytalan sorsa miatt azonban inkább az utóbbi két banknál beszélhetünk biztos és látványos profitnövekedésről. Az UniCredit vezérének kiugró teljesítményéről éppen kedden írtunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés