Előfizetői tartalom

Még be se vezették, máris baj van a CSOK Plusszal - Tényleg ekkora a dráma a lakásoknál?

Az elmúlt nyolc év eszeveszett lakásdrágulása miatt kevesebbet ér a CSOK Plusz, mint a 2016 elején bevezetett eredeti CSOK – alakult ki a közvélekedés az elmúlt hetekben. Megnéztük: valóban kevesebbet ér most a lakáspiacon a CSOK Plusz maximális, 50 milliós összege, mint az eredeti CSOK 10 + 10 milliója, amit három gyerekkel lehetett új építésű lakásra felvenni. Mégsem eszik ennyire forrón a kását: az akkori 20 milliót egy szűk kisebbség vette igénybe, és bár sokan kiesnek most a jogosultak közül, a gyermeket ezután vállalók nagyobb része jobban jár a CSOK Plusszal. Mutatjuk, mire elég nekik a támogatás a négyzetméterárak és a többszöri szabályváltozások alapján.

Már szinte közhely számba megy, hogy a CSOK nagyot veszített értékéből, mióta 2016 elején bevezették, ezért kellett hozzányúlnia a kormánynak.  Az akkori 10 milliós vissza nem térítendő támogatás és a kamattámogatott 10 milliós hitel (összesen tehát 20 millió forint) az MNB lakásárindexe alapján most már csak annyit ér országos átlagban, mint a bevezetéskor 7,6 millió...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés