Előfizetői tartalom

Vérre menő háború tört ki a fintechek és a magyar bankok között - Már meg is van, ki nevet a végén

A Revolut és a Wise Magyarország két legkedveltebb fintechje két dologban nagyon jó inkumbens társaihoz képest: a nemzetközi pénzforgalom díjaiban és UX-ben. Utóbbiban a bankok gyors tempóban érik őket utol, és eljutottak oda, hogy már a devizaváltásban, árazásban is felveszik velük a kesztyűt. Mindeközben a fintechek is díjemeléseket, szolgáltatásbővítéseket hajtanak végre, így összességében a különbségek az inkumbensek és a fintech gyökerű neobankok között gyors ütemben csökkennek. A bankok fintechesednek, a fintechek bankosodnak. De mennyire?

Devizaváltások - Két bank már lépett

A Revoluttal és a Wise-zal venné fel a versenyt két hazai bank is a devizaváltás terén a fintechek saját térfelén: nyáron az Erste, nemrégiben a Gránit indított el egy új, a fintechekéhez hasonló devizaváltási szolgáltatást.

  • A Gránit Bank mobilapplikációjában úgynevezett „digitális árfolyamon” lehet napközben devizát váltani díjak nélkül – tájékoztatta a Gránit Bank nemrégiben a Portfolio-t. A digitális árfolyam az aktuális devizapiaci középárfolyamhoz kötődik és 5 percenként frissítik.Egy grafikonokon követhető az árfolyam aktuális és múltbéli szintje, az appba épített kalkulátor pedig azonnal megmutatja az átváltás utáni összeget. Az ajánlat a bank minden lakossági ügyfele számára elérhető, 550 ezer forintos összeghatárig. Munkaidőn kívüli és a limitösszeg túllépését követő devizaváltáskor a bank az aktuális számlakonverziós árfolyamon végzi a konverziót.
  • Az Erste Bank július elején jelentette be, hogy akár milliós összegeket is válthatnak a bank ügyfelei kiemelt, kedvezőbb árfolyamon, amiért nem kell díjat, jutalékot, vagy kezelési költséget sem fizetni.Havonta akár egymillió forintig a bankközi devizapiaci árfolyamon alapuló, vagyis kiemelt árfolyamon válthatnak különböző devizák között az Erste lakossági ügyfelei a George Weben és a George Appon. A bank a keretösszegig nem számít fel semmilyen díjat, jutalékot, kezelési költséget.A kiemelt árfolyam a bankközi devizapiacon alapuló, folyamatosan változó árfolyamot jelent. A jegyzés valós idejű, a bankközi devizapiac árfolyamait követi, a piaci viszonyoknak megfelelően változik, elfogadására 30 másodperc áll rendelkezésre. Az ügyfelek havonta 500 ezer forintig, Erste World és Private Banking ügyfelek egymillió forintig használhatják ezt a kedvezményt. A szolgáltatás igénybevételéhez először egy devizaszámlára van szükség, ez lehet euró, amerikai dollár, brit font, svájci frank vagy kanadai dollár. Euró váltásakor a szükséges összeget át kell vezetni a forint számláról az euró számlára, a váltás közben pedig az applikáció megmutatja, mennyi a kiemelt árfolyam. A váltási tranzakció akár azonnal teljesülhet, így rögtön fizethetünk is bankkártyánkkal euróban.

Az első és a második fecske után nem lennénk meglepve, ha a többi hazai bank is hasonló szolgáltatással jelenne meg a piacon.

A banki UX is gyorsan fejlődik

Évek óta nyomon követjük a hazai bankok alkalmazásának értékelését az Apple Store és a Google Play alkalmazás-áruházakban, a mobilbanki rangsorban pedig a legnagyobb eléréssel rendelkező, és sok szereplő számára viszonyítási pontként szolgáló Revolut appot is szerepeltetni szoktuk. Évek óta jellemző tendencia, és a mindennapokban is ezt tapasztalni, hogy a banki appok értékelése már csak néhány tized ponttal marad el a korábban toronymagasan vezető Revolutétól.

Amire választ kaphat cikkünkben: A bankok és a fintech gyökerű bankok kőkemény harcot vívnak árazásban, szolgáltatásokban, UX-ben, ki nyeri a digitális háborút?

  • A bankok felvették a kesztyűt a devizaváltásban
  • Nagyot fejlődtek a mobilbankok UX-ben
  • Hogyan bankosodnak a fintechek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés