Előfizetői tartalom

Meghosszabbítja a kormány a kamatstopot - Sírjunk vagy nevessünk?

Meglepő is, meg nem is, hogy újra meghosszabbítja a kormány a december 31-én lejáró kamatstopot, a lakosságnak július 1-ig, a kkv-knak április 1-éig. A meghosszabbítás újabb tízmilliárdos nagyságrendű pénzügyi terhet jelent a bankoknak, amelynek pontos mértékét a kamatpálya fogja meghatározni. Az intézkedés jelenleg 300 ezer lakossági és a kormány szerint 30 ezer, az MNB szerint inkább 13 ezer kkv-hitelt érint összesen 1200, illetve 650 milliárd forintos hitelállomány esetében.

Meglepő, de mégsem

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése

  • egyrészt meglepő, hiszen eddig azt ígérte a kormány a bankoknak, hogy amikor – várhatóan februárban – egy számjegyűvé válik az alapkamat, akkor kivezeti a változó kamatozású kkv-hitelek kamatstopját, a lakossági kamatstop felülvizsgálatát pedig megkezdi, ehhez képest azonban mindkét új határidő jóval később van,
  • másrészt nem meglepő, hiszen jogszabályilag december 31-én élt volna a kamatstop, tehát meg kellett hosszabbítani egy időre ahhoz, hogy 2024 első hónapjaiban, még menet közben felül lehessen vizsgálni, az új határidők pedig valóban azt jelzik, hogy a kkv-kamatstop kivezetésére előbb kerülhet sor, mint a lakosságira.

A kétféle kamatstop referenciakamat-szintje is azt mutatja, hogy a csökkenő kamatkörnyezetben előbb fogjuk elérni a kkv-kamatstop szintjét, mint a lakosságit. Utóbbi, vagyis az alig 2%-os BUBOR-szint elérése ráadásul a jövő homályába vész, tehát a lakosság esetében megfontolhatja a kormány a fokozatos kivezetést is a néhány tízezer háztartást (lásd alább) potenciálisan érintő törlesztési sokk elkerülése érdekében. Jelenleg a releváns BUBOR-kamatlábak 10,0 és 10,7% között tartózkodnak.

Hányan vannak benne?

Az intézkedés

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés