Előfizetői tartalom

Hamarosan minden ügyfél fontos levelet kap a bankjától, erre kell nagyon figyelni

Január 31-ig minden banki ügyfél tételes kimutatást kap arról, miért és mennyit fizetett bankszámlához kapcsolódó szolgálatatásokért az elmúlt évben. A bankok szigorú szabályok mentén emelhetnek díjakat, jellemzően az előző évi infláció mértékével, vagyis akár közel 18 százalékkal is van lehetőségük emelni. Mutatjuk, mi lesz a levélben és mit tehetünk, ha magasnak találnánk a banki díjakat. Érdemes lehet akár kalkulátor, akár banki ügyintéző segítségével az aktuális ajánlatok között a saját szokásainknak megfelelő számalcsomagot megkeresni, és ha szükséges, átszerződni. A kalkulátorok közül mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk ehhez.

PAD-szabály

Január 31-ig minden banknak egységes, részletes díjkimutatást kell kiküldenie a bankszámlához kapcsolódó összes díjról (bankkártya, átutalások, hitelkártyadíjak stb.) az ügyfelei részére a megelőző 12 hónapra vonatkozóan. 2021 volt az első év, amikor egész évre szóló levelet/e-mailt kaptunk kézhez a bankunktól, ezentúl minden év elején, tehát most is számíthatunk majd a kimutatásra, amelyből kiderül, mennyit és miért fizettünk a bankoknak az elmúlt évben a számlavezetéshez kapcsolódóan.

Az Európai Bizottság még 2013-ban publikálta a fizetési számla irányelvet azaz a PAD-ot (Payment Accounts Directive). A szabályozást Magyarország 2016 őszén implementálta, ennek legfontosabb elemei:

  1. A szabályozás átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével. Minden év januárjának végéig egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet egészre évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
  2. Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ezt az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével teljesítették itthon).
  3. A szabályozás a fizetési számlával nem rendelkező ügyfelek számlanyitását alapszintű fizetési számlával ösztönzi. Az olcsónak szánt, minden banknál elérhető, de eddig nem túl népszerű termék, az alapszámla alapdíját harmadára csökkentené a kormány a tervek szerint, erről itt számoltunk be részletesen.

A díjkimutatások és azok tartalma kapcsán a PAD implementálása óta nem történt jogszabályi változás, így idén is az alábbiak szerint kapjuk meg a különböző díjakat, költségeket (a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a lenti sorrend változhat a bankok által kiküldött kimutatásban):

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés