Előfizetői tartalom

Pénzre van szükséged? Milliók kerülhetnek a bankszámládra perceken belül

A koronavírus-járvány előtti csúcsokhoz közelít ismét a személyi kölcsönt felvevők száma Magyarországon, miközben az átlagos felvett hitelösszeg stabilan 2 millió forint felett van. Gyors és egyszerű hitelfelvétel, fedezetmentesség és szabad felhasználás: a személyi kölcsönök előnyei sokakat győznek meg arról, hogy ebből a fajta hitelből fedezzék egyedi kiadásaikat, például egy lakásfelújítást vagy egy autóvásárlást. Bár a személyi kölcsönök átlagkamatai makacsul hozzátapadtak a 19%-os szinthez, a viszonylag rövid futamidő miatt ez nem jelent a mélyponthoz képest sokkal magasabb törlesztőrészletet, ráadásul találhatók az átlagnál jóval olcsóbb lehetőségek is a bankok ajánlataiban. Ezeket most bemutatjuk, személyre szabott kalkulációhoz pedig a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát ajánljuk.

Ha esik, ha fúj, a személyi kölcsönök biztos pontot jelentenek egy néhány százezer családból álló társadalmi réteg számára ahhoz, hogy váratlan vagy kisebb kiadásait hitelezői segítséggel fedezze. Megkönnyítette a dolgukat, hogy a bankok – különösen, ha saját bankunkról van szó – már akár perceken belül elbírálják a hitelkérelmet, és akár tisztán digitális ügyintézést követően kerül a számlánkra a pénz. Jelenleg mintegy 850 ezer személyikölcsön-szerződést kezelnek a bankok (eza szám fokozatosan emelkedik), rajtuk kívül néhány pénzügyi vállalkozás foglalkozik a hiteltípussal kisebb volumenben.

A személyi kölcsönönnel rendelkezők teljes tőketartozása 1345 milliárd forint az MNB legutóbbi, november végi adatai szerint. Ez 6,2%-kal nagyobb összeg az egy évvel korábbinál, magyarán a személyi kölcsönök piacán nem vetette vissza úgy a válság, mint a lakáshitelekét vagy a vállalati hitelekét, amelyek éves állománya stagnálásközeli állapotba került mára. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát ajánljuk.

Az új személyi kölcsönök kihelyezésére sem lehet panasza a bankoknak: a novemberi 46 milliárdos szerződéses összeg már 40%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. 2023 első 11 hónapjában (eddig vannak adataink) 481 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vett fel a lakosság, ami 3,5%-kal több az egyévvel korábbinál. Miközben tehát a lakáshitelek kihelyezése lefeleződött tavaly, a személyi kölcsönöké még némileg emelkedett is. Ha még nem is érte el a koronavírus-járvány előtti csúcsát, ami az alábbi ábrán megfigyelhető.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés