Előfizetői tartalom

Megtört a jég a magyar hitelpiacon, elérkezett a várva várt fordulat?

Az önkéntes THM-plafon és a CSOK-változások miatt előrehozott lakáskereslet mellett mintha az általános gazdasági környezet javulása is látszana már a novemberi hitel- és betéti statisztikákon. 18 hónap után először fordult elő, hogy év/év alapon nőtt a lakáshitelek új kihelyezése, masszívan pozitív volt a nettó vállalati hitelfelvétel, és még a lakossági betétek is rég látott mértékben bővültek. Az MNB pénteken reggel közzétett adataiból szemezgettünk.

2022 májusában fordult elő utoljára, hogy a teljes lakossági hitelfelvétel és ezen belül a lakáshiteleké egyaránt növekedett volna év/év alapon. Most mindkettő emelkedett novemberben, vagyis 18 hónap után: a lakossági hitelfelvétel 23%-kal 167 milliárd forintra, a lakáshitel-felvétel 35%-kal 67 milliárdra. Mindkettő pozitív meglepetést jelent saját várakozásainkhoz képest.

A teljes 2023. évi adatokra még egy hónapot várni kell, az első 11 hónap adatai alapján azonban a lakáshitelpiac így is 54%-os, a babaváró hitelpiac 40%-os visszaesésben volt tavaly az előző év első 11 hónapjához képest. A lakossági hitelezés harmadik nagy motorja, a személyi kölcsönök kihelyezése viszont 3,5%-kal nőtt, novemberben pedig már 40%-os emelkedést mutatott.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2023 eddig (kumulált) -54,0% 3,5% -40,3% 9,1% -33,3%
2023. november 35,2% 40,2% 2,8% -2,6% 22,8%
Forrás: MNB, Portfolio          

Örök kérdés, hogy a hitelfelvők darabszáma vagy az átlagos hitelösszeg változásai magyarázzák-e inkább a változásokat. A tavalyi év egészében egyértelműen az előbbi dominált, ugyanakkor a novemberi növekedésben az átlagos hitelösszeg növekedésének volt nagyobb szerepe: míg lakáshitel-felvevőből csak 4%-kal volt több mint tavaly novemberben, az átlagos hitelösszeg 30%-kal 12,8 millió forintra emelkedett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés