Előfizetői tartalom

Dimenziót ugrott az OTP - Itt az ezermilliárd forintos profit

2023-ban olyan eredményt produkált az OTP, ami gyakorlatilag összehasonlíthatatlan a korábbi évekével, ez már bőven nem a Konferencia Liga, hanem az Európa-liga, és az OTP tud már olyat is mutatni, amit sokan a Bajnokok Ligájából is megirigyelnek.

Hajszállal jobb a vártnál

 • Kifejezetten erős lett a tavalyi negyedik negyedév az OTP-nél, ráadásul a várakozásokat is verte a bank, minden fontosabb soron egy hajszállal, 3-4 százalékkal jobbak lettek a számok, mint amit az elemzők előre jeleztek.
 • A nettó kamatbevétel és a díj és jutalékbevétel is új csúcsra ment, így nem lehetett más a végeredmény, mint új rekord az összes bevételben is.
 • A működési költségek most is kisebb mértékben nőttek, mint a bevételek, így a működési eredmény az egy évvel korábbi szintről már több mint másfélszeresére emelkedett.
 • Kockázati költség soron 30 százalékkal kisebb érték áll, mint amire az elemzők számítottak, így összességében a korrigált eredmény is magasabb lett, mint a várakozás.
 • Innentől lefelé, vagyis a korrekciós tételeknél és a számviteli profitnál nincs mit mivel összehasonlítani, mert nincs konszenzus, annyit viszont tudunk, hogy a Concorde profitvárakozása 203, az Erstéé pedig 135,4 milliárd forint volt, utóbbi majdnem telitalálat.
tabl

Bogozzuk ki!

Több egyszeri tétel is volt a negyedévben, részben ezek miatt nem készült el a negyedik negyedéves profit konszenzus, mivel több elemző annak ellenére sem számolt egyes tételekkel, hogy az OTP felhívta ezekre a figyelmet, és számszerűsítette is, mint például a román bank eladása miatt keletkezett 59,5 milliárd forint adózás utáni negatív eredményhatás. Összesen 97 milliárd forintnyi negatív hatás rontotta a negyedévben az OTP eredményét, ezek a következők:

 • A legnagyobb extra tétel az akvizíciók hatása, ahol egy 80 milliárd forintos negatív összeg áll, ennek nagy részét, 59,5 milliárd forintot a román leánybank eladása miatt felmerült negatív tétel okozta, a bankot ugyanis alacsonyabb áron adták el, mint a könyvekben szereplő nettó eszközérték. Ezen túlmenően a szlovén, az albán és az üzbég integrációhoz kapcsolódó költségek jelentek meg ezen a soron, és az üzbég Ipoteka Banknál 17,8 milliárd forint összegben került sor a badwill felülvizsgálatára.
 • A magyarországi kamatstop miatt 8,3 milliárd forint negatív tételt könyveltek le.
 • Kisebb tételek: 3,4 milliárd forint magyar és külföldi leányvállalatokban lévő befektetésekre korábban elszámolt értékvesztés visszaírásának negatív adóhatása, 2,8 milliárd forintnyi értékvesztés a bolgár leánybank könyveiben lévő lejárt orosz állampapírokon.

Profit

Bár a korrigált profit jóval alacsonyabb lett, mint az extrém magas második és harmadik negyedéves, azokkal összehasonlítani mégsem érdemes:

 • egyrészt a másodikban még céltartalék visszaírás is volt, a harmadikban pedig nagyon alacsony céltartalékolás, miközben a negyedikben már közel 36 milliárd forint volt a kockázati költség,
 • másrészt a működési költségek is alaposan megugrottak év végére, amiben a bónuszfizetések, az adminisztratív jellegű kiadások, IT, marketing- és szakértői kiadások is szerepet játszottak,
 • ráadásul 18-ról 50 százalékra emelték az ukrán társasági adókulcsot, emiatt a bankcsoport adóterhelése is megugrott. 

Összességében még így is magasan új rekord negyedik negyedéves eredmény született.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés