Kész, vége: megszünteti a kormány a betéti kamatsapkát
Bank

Kész, vége: megszünteti a kormány a betéti kamatsapkát

2024. április 1-jétől kivezeti a kormány a betéti kamatsapkát – jelentette be közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az intézkedés a vállalati, pénzügyi intézményi és 20 millió forint feletti lakossági bankbetétekre vonatkozott eddig. Április 1-jével szűnik meg a kkv-hitelek kamatstopja is, így már csak a lakossági jelzáloghiteleknél marad fenn (jelen állás szerint június 30-áig) kötelező korlátozás a kamatokon.

Az infláció letörése, a hitelezés élénkülése, a gazdaság erősödése és a külföldi befektetői megítélés javulása miatt a minisztérium úgy ítélte meg, hogy egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges. Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amely „a kormány megfontolt, aktuális gazdasági helyzetre reagáló döntése alapján” 2024. április 1-jétől kerül kivezetésre – közölték.

2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek, majd később a vállalkozások

sem kaphattak a kereskedelmi bankoknál elhelyezett – látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű – betétjeik után a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél magasabb kamatot.

A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra továbbá azt a célt is szolgálta, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne ragadjanak be a számlákon, hanem a gazdaság körforgásába kerülve segítsék a fejlesztések megvalósítását és a gazdasági növekedést – írta a minisztérium.

betéti kamatok

Az intézkedések életbelépésekor a magas kamatkörnyezet akadályozta a hitelek felvételét, az infláció sikeres visszaszorításának köszönhetően ugyanakkor az irányadó jegybanki és bankközi kamat az azóta eltelt idő alatt közel 10 százalékponttal csökkent. A kedvező gazdasági változásoknak köszönhetően a szokásos piaci környezethez igazodó befektetési döntések újra teret nyerhetnek – véli a minisztérium.

A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama legutóbb 6,69% volt, ennél magasabb betéti kamatot nem fizethetnek a bankok a felsorolt intézményi és jellemzően privátbanki betétekre jelenleg, de ez a korlátozás április 1-jétől tehát megszűnik. Mivel a jegybank nem sokkal magasabb, 9%-os kamatot fizet a bankok kamatozó likvid állományára, és várhatóan további csökkenti az alapkamatot, drasztikus betéti kamatemelkedésre a kamatsapka kivezetése miatt nem számítunk.

Az intézkedés véleményünk szerint nem aratott sikert sehol a gazdaságban: 2022 novembere óta, a jelenleginél jóval magasabb kamatkörnyezetben sértette a jegybanki monetáris transzmissziót, nem tudott érdemben hozzájárulni a beruházások támogatásához (ezt tükrözte a vállalati betétállomány 4%-os növekedése is az elmúlt egy évben a kamatsapka ellenére), lehetőséget adott a szabályok külföldi szereplők közbeiktatásával vagy a swappiacon történő megkerülésére (az erre nem képes betétesektől viszont jövedelmet vont el), és szükségtelen feszültséget keltett a pénzügyi szektor, illetve pénzügypolitika egyes szereplői között, az MNB is kemény kritikával illette.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Így építkeznek a magyar családok