Előfizetői tartalom

Átütötte a 100 milliárdot a Raiffeisen nyeresége Magyarországon

Portfolio
103 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel zárta a tavalyi évet a magyar Raiffeisen Bank, szemben az egy évvel korábbi 72 milliárddal – derült ki a társaság éves jelentéséből. A hitelintézet mérlegfőösszege és ügyfélbetéteinek állománya 3%-kal gyarapodott, ügyfélkövetelései viszont 4%-kal csökkentek. A bank 79,8 milliárd forint osztalékot fizet osztrák tulajdonosának.

Lelassult növekedés és rekordnyereség – röviden így foglalható össze a magyar bankszektor tavalyi éve. Összesen 1451 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el a szektor 2023-ban, ami éppen háromszorosa az egy évvel korábbinak, és a 2008-as pénzügyi válság előtti „hőskort” idéző, 21%-os tőkearányos megtérülést jelent. Alábbi cikkünkben bemutattuk azt a három fő okot, ami emögött a profitrobbanás mögött állt:

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett, az igazgatóság által jóváhagyott konszolidált jelentés szerint

  • a magyar Raiffeisen Csoport a 2023-as évet 103,3 milliárd forintos profittal zárta, ami 43%-kal magasabb az előző évi eredménynél. A növekedés legfőbb oka a kamatbevételek megugrása volt a magas kamatkörnyezetnek köszönhetően, amelyet „valamelyest” ellensúlyozott bankszektorra kivetett extra adó Raiffeisenre eső magasabb mértéke,
  • a nettó kamatbevétel 44%-kal haladta meg a tavalyi értéket, a jutalékbevételek is jelentősen javultak az előző év eredményéhez képest– köszönhetően a fizetési szolgáltatásokon elért és a befektetési alapkezelési díjbevétel emelkedésének,
  • a működési költségek 24%-kal haladták meg az előző évit, amit elsősorban a magas inflációs környezet indukálta bér- és dologi költségek emelkedése okozott, 2023 folyamán 7,6 milliárd forinttal alacsonyabb kockázati költséget mutatott ki a bank az előző évhez viszonyítva.
  • Az egyéb eredmény kategóriában az előző évinél nagyobb veszteség növekedését eredményezte a bankszektorra kivetett rendkívüli adó csoportra eső hányada, a kamatemelés mértékét korlátozó kormányzati intézkedések, az átértékelési veszteség emelkedése, valamint a magasabb tranzakciós adó.
  • a csoport bevételeinek jelentős növekedési üteme meghaladta a költségekét, így a költség/bevétel mutató értéke tovább javult 2023-ban is. A tőkearányos nyereség a kiemelkedő eredmény következtében 22,3%-ra emelkedett.
raiffeisen1
  • A csoport mérlegfőösszege 3%-os (111 milliárd Ft) növekedést mutatott 2023-ban, ennek ellenére piaci részesedése kis mértékben csökkent: a 2022. év végi 6,03%-ról 6,01%-ra. Az utóbbi évek kiemelkedő állományi növekedése megtorpant 2023 folyamán: a tovább emelkedő ügyfélforrások mellett az ügyféleszközöknél némi csökkenés volt tapasztalható,
  • a hitel/betét mutató a tavalyi trendet megtörve némileg visszaesett, az előző évi 63%-ról 59%-ra, köszönhetően a magas kamatszint miatti hitelkereslet-visszaesésnek,
  • a csoport szavatoló tőkéje jelentősen emelkedett, tőkeellátottsága továbbra is stabil, a tőkemegfelelési mutató értéke 27,7%-ra kúszott fel, köszönhetően az elmúlt évek nyereséges időszakának és a tulajdonos által rendelkezésre bocsátott kiegészítő alapvető és járulékos tőkeelemeknek.

2022-ben a csoport elindította az Euro Medium Term Note Programját (EMTN) 2 milliárd euró nagyságú keretösszeggel, amelynek keretében (részben zöld) MREL-képes kötvények kibocsátására került sor intézményi és retail befektetők körében. 2023-ban a csoport tőkehelyzetéből adódóan a korábbiakon felül nem volt szükség további MREL-képes forrás bevonására – írták.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés