Portfolio signature

Eljött a nagy nap, megszűnt két kamatstop is - Mi lesz most a lakáshitelesekkel?

Március 31-ével véget ért a változó kamatozású kkv-hitelek kamatstopja és a nagyobb bankbetétekre vonatkozó kamatsapka is. Június 30-áig biztosan fenntartja viszont a kormány a változó kamatozású és legfeljebb 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatstopját, amely eddig 300 ezer családot védett meg a törlesztőrészletek jelentős emelkedésétől. De mi lesz utána? – teszi fel a kérdést sok érintett hiteladós. Mivel úgy tűnik, nem tér vissza a korábbi nagyon alacsony kamatkörnyezet, nagy átlagban akár 15-20 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést is hozhat az idei nyár az érintetteknek.
A kamatstop kivezetéséről is szó lesz a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Várakozásaink szerint nem hoz nagy változást a március 31-én megszűnő kétféle kamatstop kivezetése, hiszen

  • a 2022 novemberében bevezetett, változó kamatozású kkv-hitelekre vonatkozó kamatstop elvesztette létjogosultságát: a BUBOR a kamatstopban alkalmazott 7,77-8,68 százalékos maximum szint alá csökkent a jegybank kamatcsökkentései nyomán (a 3 havi BUBOR esetében a napokban csökkenhet ez alá), és várhatóan tovább mérséklődik ezzel a kkv-k kamatterhe,
  • a szintén 2022 novemberében az alapkezelők, biztosítók és pénztárak, illetve a 20 millió forintnál nagyobb lakossági betétekre bevezetett, majd 2023 decemberében az összes vállalati betétre kiterjesztett kamatsapka a 3 hónapos DKJ-hozamnál húzta meg a betéti kamat maximumát, ami valamivel 7% alatt van, míg a bankok betéteire az MNB 8,25%-os alapkamatot fizet, tehát nem várható, hogy a bankok jelentősen megemelik érintett betéteik kamatát a feloldás hatására.

Annál nagyobb hatása lenne, ha most vezetnék ki a jelzáloghitelek kamatstopját is

(ide értve a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket egyaránt), hiszen ezek referenciakamatát jóval alacsonyabb, 2021. októberi szinten maximálták, az alábbi táblázatnak megfelelően. A 2022 januárja óta velünk élő lakossági kamatstop jellen állás szerint június 30-án szűnik meg, igaz, a kormány már eddig is többször meghosszabbította, és ez most sem elképzelhetetlen.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés