Portfolio signature

Percenként 50 ezer forintot loptak el a magyaroktól, kőkemény üzenetet küldtek a bankok

Percenként 2023-ban mintegy 50 ezer forintot loptak el a magyar ügyfelektől, és a károk egyre nagyobb részét viselik az ügyfelek - hangzott el az MNB sajtótájékoztatóján. A csalók ma már QR-kóddal is lopnak adatokat, hitelt is vesznek fel az ügyfelek nevében. A csalásoknál megtört a meredeken emelkedő trend, de további lépések szükségesek, ugyanis nemzetközi összehasonlításban romlott Magyarország helyezése. Megkezdődött a Giro AI-alapú valós idejű csalásmegelőző rendszerének kiépítése, a bankoknak lehetősége lesz arra, hogy a gyanús tranzakciókat leállítsák. Most zajlik a rendszer specifikációja, év végén várható a tesztelés, és jövő nyáron indul el az éles üzem. A hatóságok a spoofing (mobil hívószám hamisítás) és a kéretlen sms-ek kiszűrésén is dolgoznak, az edukációs kampányokban influenszereket is be fognak vonni.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Jó a trend, de nem dőlhetünk hátra

Kandrács Csaba, az MNB alelnökének szavai szerint megtört a meredek emelkedő trend a csalások terén, és szintén pozitív hír, hogy kisebb visszaesés történt az ügyfélpanaszoknál is. Ugyanakkor a bankkártyás visszaélések száma tovább nőtt, és az ügyféljelzések még mindig jóval magasabbak a két évvel ezelőttinél. Remélhetőleg lefelé indulnak el a csalási statisztikák minden téren – tette hozzá az alelnök.

Több bank is fejlesztette az informatikai visszaélés szűrő rendszerét, a bankok maguk is sokat tettek a trendek megváltoztatásáért, emellett az emberek egyre tudatosabbak, és már 10 hatóság részvételével dolgozik a Kiberpajzs együttműködés, és további intenzív munkára lesz szükség.

Míg 2022 elején havonta 20, 2023 elején 122 ügyfélpanasz érkezett be az MNB-hez csalási témában, tavaly október eleje óta csökkenő a trend, mostanra 106-ra esett az ügyfélpanaszok száma.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés