Portfolio signature

Itt az új történelmi rekord a lakossági hiteleknél, a cégeknek viszont nem jött be a kormány húzása

2022 júniusa óta nem vettünk fel annyi lakáshitelt, mint idén márciusban, a személyi kölcsönök felvétele pedig új történelmi csúcsra emelkedett. Az NGM kezdeményezésére év elején bevezetett kamatfelár nélküli vállalati hitelek viszont nem váltak be, a céges hitelpiac egyelőre nem indult be. A Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján elemezzük a kilátásokat, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!
Ne maradj le az év egyik legnagyobb bankszakmai-hitelpiaci találkozójáról! Regisztrálj most a Hitelezés 2024 konferenciára!

Pénteken reggel közzétette a Magyar Nemzeti Bank a magyar hitel- és betéti piac márciusi statisztikáit. Az elmúlt hónapokban elindult lakossági hitelboom folytatódásáról árulkodnak a számok: a lakáshitelek új szerződéses összege 98 milliárd forint volt, a személyi kölcsönöké 57, a babaváró hiteleké pedig 20 milliárd.  

Alábbi táblázatunk mutatja, hogy mindez mekkora éves növekedést jelent (a lakáshiteleknél több mint duplázódást), de talán ennél is fontosabb, hogy a lakáshitelek a jegybanki Zöld Otthon Program időszaka, pontosabban 2022 júniusa óta, a személyi kölcsönök pedig még soha nem értek el ilyen magas szerződéses összeget.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változásaaz előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2024 eddig (kumulált) 129,6% 47,8% 59,8% 15,0% 73,3%
2024. március 135,3% 27,1% 8,4% 7,1% 57,1%
Forrás: MNB, Portfolio          

Üröm az örömben a bankok számára, hogy nem a hitelfelvevők száma nőtt meg ennyire, hanem inkább az átlagos hitelösszeg. Az új lakáshitelek darabszáma egy év alatt „csak” 37%-kal, a személyi kölcsönöké 11%-kal nőtt, az átlagos hitelösszegük viszont 71%-kal, illetve 14%-kal ugrott meg.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés