Portfolio signature

Tényleg olyan hatalmas a magyar bankok nyeresége? - A válasz nem is olyan egyszerű

Még soha nem volt ekkora a magyar bankok nyeresége – járta be a hír a médiát az elmúlt hónapokban, az adatok közzététele napján mi is beszámoltunk a tavalyi 1451 milliárdos szektorszintű profitról, amely kimagasló, 21%-os tőkearányos megtérülést jelentett. Már akkor felhívtuk a figyelmet a jobbára felfelé torzító egyedi hatásokra, majd azóta több piaci figyelemfelhívás is napvilágot látott arról, hogy ezek nélkül nem is számít magasnak a bankok megtérülése. Mostani cikkünkben arra a következtetésre jutunk, hogy a megtérülés alacsony vagy magas voltának a megítélése nagyon nem egyértelmű: elsősorban attól függ, meddig merészkedünk el a bankok nyereségének a részekre bontásában.

A számviteli nyereségből, vagyis a nyers profitszámból érdemes kiindulni, ezen belül is a nem konszolidált eredményből, amely figyelmen kívül hagyja az OTP Bank külföldi érdekeltségeinek a nyereségét.  A hitelintézeti szektor tavalyi 1451 milliárd forintos nem konszolidált adózott nyeresége historikus rekordnak számít, és megközelíti az előző négy év összesített profitját.

A tavalyi rekord okáról nincs sok vita: elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bankok kamateredménye 509, kockázati költsége 438 milliárd forinttal javult (adózás előtt) az előző évhez képest. Magyarán a magas kamatkörnyezet (a korábbi évek hitelnövekedésével és a bankok magas likviditásával karöltve), illetve a kiváló minőségű hitelportfólió megtette a hatását, előbbin belül nagyot ugrott a jegybanktól szerzett kamatbevétel, ahogy az az MNB éves jelentéséből kiderült.

Az 1451 milliárdos tavalyi profitot az átlagos tavalyi saját tőkére, vagyis 6994 milliárd forintra vetítve 20,7%-os banki megtérülést (ROE) kapunk, ami az elmúlt évtized legmagasabb értéke, és a 2008-as pénzügyi válság előtti „hőskorszakot” idézi. Azzal a nagy különbséggel, hogy akkor a mostanihoz képest jóval alacsonyabb tőkeellátottság mellett tudtak a bankok ennél is magasabb megtérülést elérni.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés