WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: (L to R) U.S. President Donald Trump shakes hands with his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Befektetés

Trump felel a gazdaságért, nem a Fed

Az amerikaiak 44%-a szerint Donald Trump elnök felel inkább a gazdaság állapotáért, és a megkérdezettek csupán 17% gondolja úgy, hogy a Fed lenne a felelős – derült ki a Reuters-Ipsos friss közvélemény-kutatásából. Bármennyit is tweetel az amerikai elnök, úgy néz ki, nincs hatással a lakosság Fedről alkotott képére.

A Fed két nappal ezelőtt csökkentette az irányadó kamatát 2-2,25%-ról 1,75-2%-ra, Trump mégsem volt elégedett. Nem sokkal a bejelentés után megint nekiment a Fednek és szokásos Twitter-hadjáratában elítélte a szerinte túl lassú kamatvágást.

A 4174 megkérdezettből csak 9% gondolta úgy, hogy a Fed úgy hoz döntéseket, hogy "az direkt hátráltassa az elnököt". Viszont 14% gondolja azt, hogy a jegybank "szándékosan próbálja segíteni az elnök munkáját".

Ugyan a kutatás eredményei pártvonalak mentén megosztó, de még a republikánus szavazóknak is csak a 13%-a gondolja azt, hogy a Fed próbálja aláásni az amerikai elnök politikáját. A demokratáknál 19% gondolja úgy, hogy a Fed segíteni próbálja Trump munkáját.

Ehhez képest a demokraták 45%-a gondolja úgy, hogy a Fed se nem segíti, se nem hátráltatja az elnököt, míg a republikánusok csupán egyharmada ért ezzel egyet.

A felmérés összességében azt támasztja alá, hogy ugyan Trump sokszor keményen kritizálja Jerome Powell Fed-elnök munkáját, de ez a közvélekedést nem befolyásolta. Továbbra is úgy látják, hogy a kamatok felügyeletével megbízott testület függetlenül végzi a munkáját.

A megkérdezettek több mint fele, 55%-a gondolta úgy, hogy a kamatlábak felügyelete egy független szakértői testület felelőssége kell, hogy legyen, míg csupán 23%-a gondolta azt, hogy őket is választás útján kéne kijelölni.

A megkérdezettek 57%-a mondta azt, hogy "járatos" vagy "nagyon járatos" a Fed ügyeivel kapcsolatban, míg csupán 6% mondta azt, hogy sose hallott róla.

Címlapkép: Drew Angerer/Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
cinkotai norbert_szekeres máté