Előfizetői tartalom

Megdöbbentő kapzsiság vezetett a minden magyar bankot érintő változáshoz

Szögezzük le már az elején: nagyon is érthető az ÁKK és az MNB összehangolt lépése. Merthogy valamit lépni kellett. Más kérdés, hogy néhány bűnös miatt most a teljes magyar bankrendszer bűnhődik. Az ok pedig a lombardhitelezés. Létezett ez persze korábban is, de a szuperállampapír megjelenésével drámai méreteket öltött: az MNB számai szerint 250 milliárd forint fölé emelkedett a lakossági lombardhitel-állomány, amellyel aztán arbitrázs útján szép többlethozamot tudtak a banki ügyfelek a szuperállampaípr amúgysem alacsony kamatához hozzácsapni. Mostani cikkünkben annak járunk utána, hogyan értékeli az ÁKK lépését a piac és mit gondol a szabályozó a szigorításról.
Miről is van szó? Nagyon röviden arról, hogy az ÁKK megelégelte a lakossági állampapírokkal fedezett lombardhitel-állomány nagy mértékű felfutását, ezért október 14-gyel módosította a forgalmazói szerződéseket, amely most már tiltja, hogy lakossági állampapírt bármilyen ügylethez fedezetként használjanak. Úgy tudjuk, ez most tényleg komoly szankciókkal jár: aki...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái