szegény gyerek sír_ getty stock
Befektetés

A koronavírus hatása: milliók süllyednek mélyszegénységbe, egy maréknyi ember meg sosem volt még ilyen gazdag

Ha valamit, hát ezt meg lehet állapítani az elmúlt évszázad nagyobb járványairól: minden esetben növelték a vagyoni egyenlőtlenségeket. Az IMF és  Világgazdasági Fórum is azt becsüli, hogy a mostani koronavírus-járvány sosem látott szegénységet hozhat a világban, mindeközben pedig maréknyi ember vagyona rekord szinteken mozog.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nemrég az IMF tett közzé egy arról szóló írást, miképpen hat a koronavírus-válság a vagyoni egyenlőtlenségekre a világban. Elemzésük alapján az eddigi minták nem mutatnak túl sok jót ez ügyben, ugyanis az ezt megelőző járványok esetében mindig nőtt a szegények és gazdagok közötti vagyoni egyenlőtlenség.

A nagy gazdasági világválság óta nem látott gazdasági visszaesést becsül az IMF a világban a koronavírus-válság következményeként, és ha a múltbéli pandémiák hatására bármennyire is lehet alapozni, a szegényebb társadalmi réteget ez a mostani válság az eddigieknél is nagyobb nyomorba taszíthatja.

Nem jó dolog, de tény, hogy a mostani évszázadban látott nagyobb járványok növelték a jövedelmi egyenlőtlenségeket és rontotta azok munkakilátásait, akik csak alapfokú oktatással bírnak – írja a World Economic Forum.

Az alábbi ábrán például azt vizsgálták meg a szakemberek, milyen hatása volt a SARS (2003), H1N1 (2012), Ebola (2014) és Zika (2016) vírusoknak 5 éves időtávon a jövedelmi különbözőségeket mutató Gini-együttható értékére. Az látszik, hogy mind a négy járvány után nőtt a mutató értéke, tehát nőtt az egyenlőtlenség a világban.

Forrás: weforum.org

A témával áprilisban az Oxfam is foglalkozott, ők azt becsülték, hogy további közel félmilliárd embert taszíthat szegénységbe a világon a koronavírus-járvány a háztartások bevételeinek csökkenése miatt.

A legpesszimistább szcenárió megvalósulása esetén, ami a háztartás jövedelmeinek 20 százalékos csökkenésével jár, az extrém szegénységben élő emberek száma globálisan 434 millió fővel emelkedhet, 922 millióra, a szegénységben élők (vagyis a napi 5,5 dollár alatti jövedelműek) száma pedig 548 millió fővel növekedhet, és elérheti a 4 milliárdot – derül ki a számításaikból.

A tavalyi adatok alapján ugyancsak az Oxfam állapította meg, hogy a leggazdagabb 1%-ba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon, az alapítvány szerint a gazdasági egyenlőtlenség kontrolálhatatlanná vált, ennek megfékezésére konkrét kormányzati lépések kellenének.

Érdekességképp a tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.

A világ 20 leggazdagabb emberének teljes vagyona 672 milliárdról 1397 milliárdra nőtt 2012 óta. Az elmúlt évtizedben egyedül a világ három leggazdagabb emberének vagyona 231 milliárd dollárral ugrott meg – és csak halkan jegyezzük meg, hogy ebben még nincs benne az idei adat.

Hasonló számokat látunk, bármelyik nagyobb pénzintézet vagy szervezet adatait nézzük meg. A Knight Frank tanulmánya szerint a legalább 30 millió dollárnyi vagyonnal bíró gazdagok száma 6,4%-kal nőtt tavaly. Globális szinten több mint 31 ezer dollármilliomos „született” 2019-ben, ezzel számuk meghaladta az 513 ezer főt. A legtöbb gazdag Észak-Amerikában él, több mint duplája az Európában élőknek.

A tanulmány előrejelzése szerint a következő 5 évben a dollármilliomosok száma 27%-kal növekszik majd világszerte, a leggyorsabb létszámbővülést felmutató 20 város közül 6 ázsiai, 5 európai és 3 afrikai lesz az előrejelzés szerint.

Ötéves időtávon a gazdagok száma a leggyorsabb ütemben Indiában, Egyiptomban és Vietnámban nőhet majd, ilyen szempontból a top10-ben lesz Románia is a várakozások szerint, míg például Magyarországon csupán 6%-os bővülést jeleznek előre.

A Credit Suisse tavaly év vége felé kiadott kiadott tanulmánya szerint a vagyoni egyenlőtlenségek csak nőnek akkor, amikor a pénzügyi vagyon gyorsabb ütemben nő, mint a nem pénzügyi vagyon.  Ha megnézzük, hogyan alakul egyes országokban a piaci kapitalizáció az ingatlanárakhoz viszonyítva, és ezzel együtt a legvagyonosabb 1% aránya a teljes vagyonon belül, akkor azt kapjuk, hogy 2008 és 2018 között szoros kapcsolat volt a vizsgált paraméterek között. Ott van példának Oroszország, ahol a vizsgált tíz év alatt 13 százalékponttal nőtt a legvagyonosabb 1% aránya a teljes vagyonon belül, ezzel együtt pedig a részvényárak is háromszor gyorsabb ütemben nőttek, mint a lakásárak.

vagyon4

Ugyancsak a Credit Suisse tanulmányából derül ki az is, hogy a leggazdagabb 1% kezében van a világ vagyonának 44%-a. Ehhez képest a kevesebb mint 10 ezer dollárnyi vagyonnal bíró felnőttek a világ népességének 56,6%-át adják, tehát bőven több mint a felét, a világ vagyonából azonban mindössze kevesebb mint 2%-ot birtokolnak.

Sokak vagyona csak idén lőtt ki igazán

Ahogy a cikk elején utaltunk rá, a világjárvány időszakai nem segítenek a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentésében, sőt, tovább növelik azt. Ezt bizonyítja az idei koronavírus is, a Bloomberg Billionaires Index adatai szerint például néhány dollármilliárdos vagyona sosem látott szintekre ugrott.

A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a vagyona csak idén 72 milliárd dollárral nőtt eddig, vagyona közelíti a 200 milliárdos szintet. Nem ő az egyetlen, aki a technológiai iparágban megszedte magát a koronavírus-válságon: idén a Tesla-vezér Elon Musk vagyona is nagyot nőtt, gyakorlatilag jelenlegi 76 milliárd dolláros vagyonának 64%-át idén gyűjtötte össze. A leggazdagabb 10 között a divatiparban és luxuscikkekben mozgó Bernard Arnault üzletember vagyona esett jelentősebb mértékben, illetve Warren Buffett sem tudott idén eddig hozzátenni 80 milliárd feletti vagyonához.

A friss számok szerint a világ 10 leggazdagabb emberének összesen közel 950 milliárd dollár vagyona van, ebből 172 milliárdot csak idén „kapartak össze”.

Amennyiben a legnagyobb idei vagyongyarapodásokat nézzük, ismét Jeff Bezos áll az élen, aki az Amazon szárnyalásának köszönhetően 72 milliárddal gazdagodott eddig. A második helyen Elon Musk köszön vissza, aki a Tesla szárnyalásából profitál, a harmadik helyen pedig Jeff Bezos volt felesége látható, akinek szintén van pár Amazon-részvénye.

A lista végén több kínai üzletember is látni, ők kivétel nélkül a technológiai szektornak köszönhetik vagyonukat.

A gazdagok mentségére legyen mondva, jó páran közülük milliókat fordítanak jótékony célra, sőt, többen kiálltak a mellett, hogy valóban jobban meg kellene adóztatni a gazdagokat. Ez a kérésük lehet, hogy valóra válik, az USA-ban nemrég benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami jó pár milliárdot kivenne a leggazdagabbak zsebéből.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB épület getty
ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
Confused women