FONTOS Az EP-választások után jöhet a kormány új csomagja
 
Előfizetői tartalom

Nagyot esett júliusban a lakossági állampapírok állománya, de most nem a koronavírus a ludas

Nagyobb visszaesést tapasztalt a lakossági állampapírok piaca júliusban, mint a koronavírus-válsággal leginkább érintett márciusi és áprilisi hónapokban összesen. A 400 milliárd forintos állománycsökkenés mögött most elsősorban a júliusi állampapír-lejáratok húzódnak, ezek mintegy fele intézményi kezekben járt le. Ez 300 milliárdot megmagyaráz a csökkenésből, a fennmaradó 100 milliárdos visszaesés viszont a lakosság „sara”.

A friss adatok szerint júliusban 400 milliárd forinttal csökkent a lakossági állampapírok állománya egy hónap alatt, tehát többel, mint a márciusi-áprilisi időszakban látott 350 milliárdos együttes visszaesés.

Ezúttal azonban nem annyira a koronavírus-járvány miatt megcsappanó kereslet, sokkal inkább a nagy lejáratok okolhatóak az állománycsökkenéssel.

Ahogyan arról korábban többször is írtunk, idén július volt az a hónap, amikor a legtöbb intézményi kézben lévő lakossági papír járt le. Az ÁKK számaiból már korábban is kiderült, hogy múlt hónapban összesen 633 milliárd forintnyi lakossági állampapír járt le, és ebből 305 milliárd forint az az összeg, ami intézményi kezekben volt, így már nem lesz újra befektetve.

A cikk tartalmából:

  • 8466 milliárd forintra csökkent a lakossági állampapírok állománya.
  • A 400 milliárdos állománycsökkenés java részét az intézményi lejárarok okozták.
  • A lakossági vagyon mintegy 100 milliárd forinttal eshetett vissza.
  • A szuperállampapír már több mint a felét adja a lakssági állampapírok állományának.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés