Portfolio signature

A koronavírus poklából jöttek vissza a magyar nyugdíjkasszák, íme a friss számok

A friss számok alapján az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak is helyrerázódtak a koronavírus okozta sokkból, a második negyedévben mindkét pénztártípusnál 5%-ot meghaladó hozamokat lehetett látni. A menetelő piacoknak köszönhetően az önkéntes és magánkasszák vagyona is nőni tudott, a taglétszám azonban mindkét pénztártípusnál csökkenőben van.

Újra nyeregben a nyugdíjpénztárak

Úgy tűnik, sikerült túllendülniük a koronavírus okozta nehéz időszakon az önkéntes és magánnyugdíjpénztáraknak is, a kezelt vagyon ismét növekedésnek indult, igaz, ez inkább a befektetések értékénél látott emelkedésnek köszönhető.

Ahogy arról az MNB közleménye is megemlékszik,

  • az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona 1517,1 milliárd forintot,
  • a magánnyugdíjpénztárak kezelt vagyona 260,5 milliárd forintot tett ki az idei első félév végén.

Hiába sikerült azonban a vagyonveszteség egy részét visszadolgozni,  a koronavírus-járvány okozta kedvezőtlen befektetési környezet hatására az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén 0,6%-kal, a magánnyugdíjpénztárak esetén pedig 3,7%-kal csökkent a kezelt vagyon 2019 év végéhez viszonyítva.

A cikk tartalmából:

  • Sikerült kijönniük az önkéntes és magánkasszáknak a koronavírus bugyraiból, a kezelt vagyon ismét emelkedésnek indult, de még van min dolgozni
  • A befektetési tevékenység eredménye mindkét pénztártípusnál 5%-ot meghaladó vagyoarányos hozamot jelent
  • Az önkéntes pénztáraknál tavaly látott visszaesés a taglétszámban idén megállni látszik, a magánkasszák létszámcsökkenése azonban tovább folytatódott

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések