Előfizetői tartalom

Lehet, hogy Trump megoldott egy több mint 100 éve húzódó konfliktust

Történelmi jelentőségű megállapodás született a napokban azzal, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is végre elismerték Izraelt és fölvették az országgal a diplomáciai kapcsolatot. Hamarosan újabb szunnita országok csatlakozhatnak az egyezséghez, hosszabb távon pedig ez akár a több mint egy évszázada húzódó és 1948 óta több fegyveres összecsapáshoz is vezető arab-izraeli konfliktus végét is elősegítheti. Nagyon úgy néz ki, hogy Irán lassan teljesen magára marad a régióban, Izrael légiereje pedig hamarosan már közvetlenül fenyegetni fogja a perzsa ország atomlétesítményeit.

Évszázados konfliktus zárulhat le Izraelt 1948 óta a legtöbb arab ország bojkottálja, Bahrein és az Emírségek csak a 3., illetve 4. olyan arab ország, amely elismeri egyáltalán Izrael létezését. Eddig mindössze Egyiptom és Jordánia ismerte el az arab országok közül Izraelt, a többi állam mind csak Palesztinával ápolt kapcsolatot. A mostani megállapodás Benjamin Netanjáhu...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái