Portfolio signature

Ezermilliárddal hízott a magyarok állampapírszámlája – Íme a legnépszerűbb papírok tavalyról

Bár a tavalyi lejáratok miatt összességében csak 98 milliárd forinttal nőtt egy év alatt a lakossági állampapírok állománya, a lakossági számlákon több mint ezermilliárdos volt a bővülés. A friss adatok is egyértelműen a szuperállampapír fölényét hirdetik, de nagy volt  az utóbbi hónapokban a kereslet az inflációkövető papírok  iránt is. Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány érdekes ábrát a lakossági állampapírok tavalyi évéről.
Kíváncsi vagy, mik lesznek idén a befektetési trendek? Akkor jelentkezz a Portfolio február 24-ei online rendezvényére, akár ingyen!

Egy év alatt 98 milliárd forintos állománybővülés

A friss adatok alátámasztják az ÁKK által már korábban felvázolt becsült adatokat: a lakossági állampapírok állománya december végére 9171 milliárd forintot tett ki, tehát 98 milliárddal bővült az állomány egy év alatt.

A tavaszi koronavírus-válság a lakossági állampapírok keresletén is nyomott hagyott, áprilisban közel 8800 milliárdig esett vissza az állomány, ami aztán a nagy év közbeni lejáratok ellenére lassan, de emelkedni tudott.

Ahogyan arról korábban is írtunk, a nagyobb lejáratok tavaly az intézményi befektetőknél jelentkeztek (ma már intézményi befektetők nem vehetnek lakossági papírt), így a lakosság kezében lévő állomány egy év alatt több mint ezermilliárdos bővülést tudott felmutatni. Ennek java része egyértelműen a MÁP+-ban csapódott le.

A cikk tartalmából:

  • Az összvagyon csak 98 milliárddal bővült tavaly, de a lakosságnál ezermilliárddal több lakossági állampapír hever.
  • A MÁP+ egyértelműen vitte a 2020-as évet, de nem szabad temetni az inflációkövető állampapírt sem.
  • Idén a fennmaradó 340 milliárdnyi intézményi papír is lejárhat, búcsúszhatunk a Kétéves Magyar Állampapírtól is.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések